JANŠA POTVRDIO EU koordinirano blokira vazdušni saobraćaj zbog južnoafričkog soja, brzo se širi
Foto: EPA / Igor Kupljenik

hitni potezi

JANŠA POTVRDIO EU koordinirano blokira vazdušni saobraćaj zbog južnoafričkog soja, brzo se širi

Planeta -

Premijer Slovenije Janez Janša potvrdio je u petak da je u toku koordinirana akcija u Evropskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, verovatno opasnije varijante koronavirusa iz Južne Afrike.

-Koordiniramo jedinstvenu blokadu vazdušnog saobraćaja iz južnoafričke regije za EU. Varijanta koronavirusa B.1.1.529 veoma se brzo širi i donosi novu brigu u narednim nedeljama i mesecima . Ponašajmo se odgovorno, napisao je na svom Tviter nalogu Janša, čija zemlja do kraja ove godine predsedava Evropskom unijom.

Južnoafrički institut za zarazne bolesti NICD objavio je u četvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrđena i u Bocvani i Hong Kongu.

Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može brže da se prenosi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) paopštila je da još uvek proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i treba li da se uvrsti na popis novih varijanti koronavirusa koje izazivaju zabrinutost. Putovanja u regiju gde se pojavila ta varijanta već su ograničile Nemačka, Austrija, Italija i Češka, a pre njih isto su postupile vlasti u SAD-u, Izraelu i Singapuru.

Evropska komisija predložiće članicama da ograniče putovanja iz Južne Afrike i otkažu vazdušne veze sa tim područjem zbog širenja nove verzije koronavirusa, potvrdila je u petak i Ursula fon der Leajen, predsednica Evropske komisije.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track