RASTE BROJ ZEMALJA KOJE UKIDAJU LETOVE PREMA JUŽNOJ AFRICI: Lista iz sata u sat sve duža! Poslednji su Danska, Španija i Filipini
Foto: EPA/TELENEWS

supermutant virus

RASTE BROJ ZEMALJA KOJE UKIDAJU LETOVE PREMA JUŽNOJ AFRICI: Lista iz sata u sat sve duža! Poslednji su Danska, Španija i Filipini

Planeta -

Broj država koje su zbog "supermutant" virusa korone suspendovali letove sa zemljama sa juga Afrike raste iz sata u sat, a poslednje su to uradile: Španija, Maroko, Danska i Filipni, koji su uveli stroga ograničenja za sve one koji dolaze iz tih zemalja.

Sa ovim zabrana oni su zapravo usvojili preporuke koje je jutros saopštila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je pozvala da se obusteve svi letovi prema Južnoafričkoj Republici i ostalim zemljama sa juga Afrike, zbog pojave korana supermutant virusa, gde su registrovani slučajevi nove varijante koronavirusa, dok se ne utvrdi precizno koliki je rizik u pitanju.

Saopštenje EU usledilo je nakon što su se Danska i Španija pridružile drugim evropskim zemljama u ograničavanju putovanja u region, dok su na međunarodnom nivou Maroko i Filipini preduzeli slične korake da ograniče kretanje na grupu zemalja za koje se smatra da su ugrožene.

Nemačka je proglasila Južnu Afriku „područjem sa opasnom varijantom virusa“, ​​napisao je na Tviteru ministar zdravlja zemlje Jens Spahn. To znači da će "aviokompanijama biti dozvoljeno da prevoze samo Nemce" iz afričkih zemalja u kojima je registrovan virus.

Svi koji dolaze iz nanznačenih zemalja moraće da budu 14 dana u krantinu.

Sličan potez povukle su i holandske vlasti, koje su od ponoći najavile zabranu letova iz Južne Afrike za Holandiju.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track