BAJDEN OPET KOPIRAO TRAMPA: Zbog novog soja korone uveo zabranu putovanja, a prethodnika je oštro kritikovao zbog toga! VIDEO
Foto: Shutterstock

bruka

BAJDEN OPET KOPIRAO TRAMPA: Zbog novog soja korone uveo zabranu putovanja, a prethodnika je oštro kritikovao zbog toga! VIDEO

Planeta -

Odluka predsednika Džoa Bajdena da uvede dodatna ograničenja vazdušnog saobraćaja Južnoj Africi i sedam drugih zemalja kao odgovor na novi soj COVID-19 u suprotnosti je sa njegovim odgovorom na slične politike pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Bajden je u petak uveče izdao proglas u kojem se navodi da će Vašington „suspendovati i ograničiti ulazak u Sjedinjene Države, kao imigranata i neimigranta, nedržavljana“ iz osam afričkih nacija od ponedeljka, iako je tu odluku pomenuo u prethodnoj izjavi nekoliko sati ranije tokom dana. posle Dana zahvalnosti.

„Kao meru predostrožnosti dok ne dobijemo više informacija, naređujem dodatna ograničenja vazdušnog saobraćaja iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja“, rekao je Bajden u saopštenju koje je poslala Bela kuća. „Ova nova ograničenja će stupiti na snagu 29. novembra. Kako napredujemo, nastavićemo da se rukovodimo onim što savetuju nauka i moj medicinski tim.“

Bajden je bio među demokratskim liderima koji su odgovorili kritikama na Trampova ograničenja putovanja iz Kine, odakle je virus potekao.

„Mi smo usred krize sa koronavirusom“, tvitovao je Bajden početkom prošle godine dok je još uvek bio kandidat. „Moramo da predvodimo nauku – a ne istoriju histerije, ksenofobije i izazivanja straha Donalda Trampa. On je najgora moguća osoba koja će voditi našu zemlju kroz globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.

Bajden je takođe rekao da "zid" i zabrane putovanja neće zaustaviti virus.

Mnogi na društvenim mrežama brzo su primetili Bajdenove originalne tvitove kada je najavljen ovaj najnoviji potez.

Bajden je kasnije tvrdio da je mislio na Trampovu ukupnu istoriju zapaljivih komentara o stranim zemljama i njihovim državljanima, a ne na samu zabranu putovanja u Kinu. Slično tome, druge demokrate su tvrdile da se Trampova naredba o ograničavanju putovanja iz sedam većinski muslimanskih zemalja koje se bave terorizmom ne može odvojiti od njegove retorike o široj zabrani muslimanske imigracije tokom kampanje 2016.

Tek 8. novembra Bajdenova administracija je popustila ograničenja za evropske putnike kako bi omogućila ulazak u SAD onima sa dokazom o vakcinaciji i negativnim testom. Bela kuća je takođe naišla na kritike nekih liberala jer nastavljaju da odbijaju migrante na granici ispod Pravilo COVID-19 iz Trampove ere, naslov 42.

Bajdenovo najnovije pravilo će ograničiti putovanja iz Južne Afrike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija kako bi se kupilo vreme za proučavanje načina da se uspori širenje nove varijante COVID-19, pozivajući se na naučne smernice.

„Osim američkih državljana koji mogu da se vrate“, rekao je Bajden novinarima u petak. „Ne znamo mnogo o ovoj varijanti osim da je veoma zabrinjavajuća. Čini se da se brzo širi. Jutros sam proveo oko pola sata sa svojim COVID timom koji je predvodio dr Fauči, i to je bila odluka koju smo doneli.”

Demokrate tvrde da nema poređenja između Trampa, čiji su komentari o strancima izazvali kritike od trenutka kada je opisao silovatelje koji prelaze granicu iz Meksika u svom govoru za najavu kampanje 2015. i Bajdena o ograničenjima putovanja u inostranstvo.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track