JUŽNA AFRIKA OGORČENA ZBOG ZABRANA: Kažnjeni smo umesto da budemo pohvaljeni jer smo otkrili NOVI SOJ koji nema veze sa nama!
Foto: Profimedia / Phill Magakoe / AFP

mere zbog omikrona

JUŽNA AFRIKA OGORČENA ZBOG ZABRANA: Kažnjeni smo umesto da budemo pohvaljeni jer smo otkrili NOVI SOJ koji nema veze sa nama!

Planeta -

Južnoafrička Republika, čiji su državljani postali persona non grata širom sveta nakon detekcije nove zabrinjavajuće varijante kovida-19, nazvane omikron, oseća se nepravedno "kažnjenom", umesto da primi pohvale jer su njeni naučnici otkrili novi soj i brzo podigli uzbunu.

Vlada upozorava da je stigmatizovana jer je donela loše vijesti, a brojni južnoafrički korisnici interneta izražavaju ogorčenje i zabrinutost.

Te zabrane putovanja "kazna su Južnoj Africi zbog njenog naprednog sekvenciranja genoma i njene sposobnosti bržeg otkrivanja novih sojeva", ocenila je vlada u subotu, dva dana nakon objave o otkriću omikrona.

"Naučna izvrsnost treba biti pohvaljena, a ne kažnjena", insistirala je vlada u saopštenju.

"Nove varijante su otkrivene u drugim zemljama. Ni jedan od tih slučajeva nema nikakve veze s Južnom Afrikom.

Treba primetiti da je reakcija prema tim državama bila radikalno drugačija od reakcije na slučajeve u Južnoj Africi", isiče se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se ne uvode ograničenja putovanja zbog novog soja, ali ta preporuka nije imala većeg učinka.

Južnoafrički ministar zdravlja je u petak uveče, dan nakon otkrića nove varijante pod njegovim vodstvom, osudio Pavlovljev refleks i "drakonsku reakciju", kao i "paniku" brojnih zemalja koje su odmah zatvorile svoje granice, pre nego što su saznale više o njegovoj opasnosti.

"Neki čelnici traže žrtvene jarčeve za rešenje svetskog problema", upozorio je Džo Fahla.

Naučno neutemeljeno

Pretoria strahuje od uticaja tih zatvaranja na "porodice, putovanja, turizam i kompanije" i ističe da bi takvo ponašanje moglo imati negativan učinak jer će odvratiti druge zemlje od prijavljivanja otkrića sledećih novih sojeva iz straha da će biti sankcionirane.

"Ponekad smo kažnjeni jer smo transparentni i jer brzo radimo", požalio se glavni južnoafrički virolog Tulio de Oliveira, čija je ekipa otkrila taj soj.

Prema brazilskom naučniku, zabrane putovanja naučno nemaju puno smisla u borbi protiv kovida.

De Oliveira je podsetio da je Vašington takvu zabranu putovanja nametnuo Kini početkom pandemije, da bi zatim upravo Sjedinjene Države imale najveći broj zaraza.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia / Phill Magakoe / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track