PANK ZA KRAJ Na oproštajnu zabavu Angele Merkel pozvano 200 zvanica!
Foto: Profimedia

VOLI ČVRST ZVUK

PANK ZA KRAJ Na oproštajnu zabavu Angele Merkel pozvano 200 zvanica!

Planeta -

Uskoro bivša kancelarka izabrala da joj na odlasku odsviraju pesmu Nine Hagen, kraljice panka, koja je bila popularna u DR Nemačkoj sedamdesetih godina

'Majka panka' u Nemačkoj Pevačica Nina Hagen
"Majka panka" u Nemačkoj Pevačica Nina Hagenfoto: Profimedia

Svega nedelju dana će još Angela Merkel formalno provesti na mestu kancelara Nemačke, a posle 16 godina tu funkciju ona će od narednog ponedeljka prepustiti Olafu Šolcu, dosadašnjem ministru finansija iz Socijaldemokratske partije (SPD), koji će predvoditi takozvanu semafor koaliciju na čelu zemlje. Merkelova je još od septembarskih parlamentarnih izbora vodila tehničku vladu, a poslednju nedelju na funkciji iskoristiće između ostalog i da ispoštuje tradiciju, tj. da organizuje oproštajnu zabavu.

Vanredne mere

Svečana ceremonija biće održana u četvrtak i na njoj će, zbog poštovanja vanrednih mera usled pandemije, prisustvovati ne više od 200 zvanica. Među njima će biti čak 52 ministra iz prethodne četiri vlade koje je Merkelova vodila. Muti, odnosno mama, kako uskoro bivšu kancelarku zovu od milošte, priredila je veliko iznenađenje izabravši tri pesme koje će joj odsvirati orkestar Bundesvera (Nemačke armije) na oproštajnoj zabavi.

Ništa bez klasike... Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačke
Ništa bez klasike... Gerhard Šreder, bivši kancelar Nemačkefoto: EPA

Nisu bili originalni - Za Šredera Sinatra, a za Kola Betoven!

Zanimljivo je da prethodnici Angele Merkel na funkciji kancelara nisu bili previše originalni u izboru muzičkih želja za oproštajnu zabavu. Naime, Gerhard Šreder izabrao je da mu se odsvira "My way" Frenka Sinatre. Pre njega, Helmut Kol je funkciju napustio uz zvuke Betovenove "Ode radosti", koja je usvojena kao himna ujedinjene Evrope.

Među njima je pesma "Zaboravio si film u boji", koju je još 1973. otpevala Nina Hagen, pevačica poznata kao "majka panka" iz bivše Istočne Nemačke. Pesma govori o tinejdžerki koja kritikuje dečka jer je zaboravio da na odmor ponese film u boji za njenu kameru. Pesma je tada bila veliki hit, a istraživanje iz 2013. pokazalo je da 40 odsto stanovnika nekadašnje Istočne Nemačke još zna njen tekst. Sklonost prema panku Merkelova je retko pokazivala u javnosti.

Tri muzičke želje

Ipak, 2013. ona se javno izvinila pevaču popularnog pank benda Toten hozen, nakon što je televizija prekinula emitovanje jedne njihove pesme kako bi se voditelj direktno uključio u proslavu pobede na izborima u sedište njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Druga pesma koju je za zabavu izabrala je "Trebalo bi da padaju crvene ruže..." Hildegard Knef, ikone nemačke muzičke scene. Ovu pesmu je otpevala i Končita Vurst, austrijska pobednica na Evroviziji. Treća muzička želja Angele Merkel je "Sveti Bože, mi slavimo tvoje ime", ekumenska hrišćanska pesma iz 18. veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track