Najnovije vesti

PRVE PROCENE REZULTATA ŠVAJCARSKOG REFERENDUMA: Podržali uvođenje zdravstvenih propusnica!
Foto: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

očekivano

PRVE PROCENE REZULTATA ŠVAJCARSKOG REFERENDUMA: Podržali uvođenje zdravstvenih propusnica!

Planeta

Švajcarci su danas podržali novi kovid zakon prema kome je uvedena zdravstvena propusnica, pokazuju prve projekcije instituta za ankete gfs.bern.

Prema prvim projekcijama za zakon je glasalo 63 odsto gradjana, sa marginom greške od tri procentna poena.

Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su prema tome izgubili, što nije iznenadjenje pošto su ankete pre referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

Glasanje o tzv. Zakonu kovid-19, kojim se pored uvodjenja zdravstvenih propusnica takodje oslobadja više milijardi švajcarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogodjene pandemijom održano je u vreme kada se ;Švajcarska ;kao i mnoge druge zemlje u Evropi suočava s velikim skokom broja novozaraženih korona virusom.

Takodje u vreme kada se pojavio novi soj korona virusa omikron, koga je Svetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući i koji je ponovo svet vratio u stanje uzbune.

Švajcarska ;vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama.

Analitičari su ocenili da vlada nije želela da podstakne dodatna protivljenja svojoj antikovid politici pre današnjeg testa na referendumu a da bi vlada mogla da pojača antikovid mere ako Švajcarci podrže zakon.

Kampanja pred referendum bila je obeležena brojnim demonstracijama ponekad i sa nasiljem, ali daleko od scena nereda vidjenim u Holandiji i francuskim Antilima.Medjutim porast tenzija u Švajcarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gde se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi imao je "efekat elektrošoka".

Kao znak neuobičajenih tenzija u Švajcarskoj policija je podigla ogradu ispred sedišta vlade i parlamenta u Bernu u očekivanju demonstracija tokom dana.

Švajcarske vlasti su u utorak upozorile na rastući "peti talas" zaraze korona virusom u zemlji, gde su stope vakcinacije otprilike slične kao i kod suseda Austrije i Nemačke, s vakcinisanim oko dve trećine stanovništva. Stope novozaraženih su primetno skočile u Švajcarskoj poslednjih nedelja.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja