BAJDEN POZIVA DA SE NE PANIČI ZBOG OMIKRONA: Novi soj korone ipak treba da nas zabrine! VIDEO
Foto: EPA-EFE/Oliver Contreras

poruka

BAJDEN POZIVA DA SE NE PANIČI ZBOG OMIKRONA: Novi soj korone ipak treba da nas zabrine! VIDEO

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je u ponedeljak novu varijantu COVID-19 omikrona razlogom za zabrinutost, ali „ne i razlogom za paniku“ i rekao da ne razmišlja o bilo kakvom široko rasprostranjenom zatvaranju u SAD. On je ponovo pozvao Amerikance da se potpuno vakcinišu, uključujući dopunske injekcije, i da se vrate maskama za lice u zatvorenom prostoru u javnim prostorima kako bi usporili bilo kakvo širenje.

Govoreći u ponedeljak u Beloj kući, Bajden je rekao da je neizbežno da nova varijanta stigne u SAD, ali je takođe rekao da zemlja ima alate neophodne da zaštiti Amerikance - posebno odobrene vakcine i buster doze.

Kada Omikron stigne, a hoće, rekao je Bajden, Amerika će se „suočiti sa ovom novom pretnjom baš kao što smo se suočili sa onima koji su bili pre nje“.

On je apelovao na otprilike 80 miliona nevakcinisanih Amerikanaca starijih od 5 godina da dobiju vakcine, a da ostatak zemlje traži dopunske vakcine šest meseci nakon njihove druge doze. Takođe je ohrabrio sve da se vrate nošenja maski za lice u svim zatvorenim javnim prostorima - mera predostrožnosti pandemije koja je izašla iz upotrebe u većem delu zemlje.

Bajdenu se pridružio dr Entoni Fauči, najbolji stručnjak za zarazne bolesti u zemlji i predsednikov savetnik za COVID-19, koji je ranije u ponedeljak rekao da se naučnici nadaju da će u narednih nedelju ili dve znati koliko dobro postojeće vakcine protiv COVID-19 štite od varijante t, i koliko je opasno u poređenju sa ranijim sojevima.

„Zaista ne znamo“, rekao je Faući , nazivajući spekulacije preuranjenim.

Nova varijanta predstavlja najnoviji test za Bajdenove napore da obuzda pandemiju, ublaži njene uticaje na ekonomiju i vrati osećaj normalnosti u SAD tokom praznične sezone.

„Ova varijanta je razlog za zabrinutost, a ne razlog za paniku“, rekao je Bajden.

Bajden je prošle nedelje odlučio da ograniči putovanja iz Južne Afrike i sedam drugih zemalja južne Afrike, od ponedeljka, u pokušaju da naučnicima da vremena da saznaju više o novoj varijanti i da se više Amerikanaca vakciniše pre nego što udari u SAD.

Neke druge zemlje ponovo uvode stroga ograničenja putovanja i poslovanja kako bi sprečili širenje varijante omikrona, ali Bajden je nagovestio da SAD ne slede njihov primer.

„Ako su ljudi vakcinisani i nose maske, nema potrebe za zatvaranjem“, rekao je on.

Pokret da se ograniči većina putovanja iz zemalja u kojima je Omicron prvi put identifikovan imao je za cilj da obezbedi vreme za SAD da saznaju više o ovoj varijanti i da „intenziviraju“ domaću kampanju vakcinacije, rekao je Fauči ranije u ponedeljak.

„Kupuje vam nekoliko nedelja, jer ako možete da držite stvari na snazi nekoliko nedelja, možete da uradite mnogo stvari“, rekao je za „CBS Mornings“.

Farmaceutske kompanije već prilagođavaju svoje postojeće vakcine protiv COVID-19 kako bi bolje napale varijantu omikrona, ali Fauci je rekao da bi Amerikanci trebalo da postave prioritet da dobiju ili prve injekcije ili dodatnu dozu sada, umesto da čekaju novu formulaciju.

„Snažno bih vam predložio da se sada pojačate“, rekao je.

Dodao je da u zavisnosti od toga šta naučnici saznaju o varijanti omikrona u narednim nedeljama, „možda nam neće trebati“ ciljani pojačivači za zadržavanje tog soja virusa.

Bajden je rekao da njegova administracija „ne štedi napore na uklanjanju svih prepreka na putu kako bi američki narod bio bezbedan“, uključujući rad sa proizvođačima lekova na potencijalnim novim pojačivačima i testiranje ciljano posebno na novu varijantu.

Bilo koja vakcina specifična za Omicron verovatno ne bi mogla da počne da se proizvodi još dva ili tri meseca, tako da je dobijanje pojačivača sada „veoma važna početna linija odbrane“, rekao je dr Pol Barton, glavni medicinski službenik kompanije za proizvodnju vakcina Moderna Ponedeljak.

Barton je rekao da Moderna i druge kompanije koje se bave vakcinama testiraju postojeće vakcine protiv COVID-19 kako bi utvrdile koliko su efikasne protiv varijante omikrona.

„Ako treba da proizvedemo varijantu specifičnu za omikron, biće potrebno nekoliko nedelja, dva do tri meseca je verovatno ono što gledamo da bismo zaista mogli da počnemo da proizvodimo“, rekao je Barton za ABC.

Napominjući da je nova varijanta, kao i ranije, nastala u inostranstvu u oblastima sa nižim stopama vakcinacije, Bajden je rekao da je i moralni imperativ i u sopstvenom interesu Amerike da se ubrza globalna vakcinacija. Napomenuo je da su SAD već donirale više od 275 miliona doza - više nego ostatak sveta zajedno - i da su u toku da isporuče više od 1,1 milijardu doza širom sveta do septembra 2022.

„Sada nam je potrebno da se i ostatak sveta pojača“, rekao je Bajden. „Ne možemo odustati dok se svet ne vakciniše.

Kurir.rs/CTV News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track