ŠOK SNIMAK PADA F-35 U MEDITERAN: Evo kako je ponos britanske i američke avijacije pao sa nosača aviona Kvin Elizabet VIDEO
ilustracija, Foto: YT Screenshot/Navy Lookout

nije verifikovan

ŠOK SNIMAK PADA F-35 U MEDITERAN: Evo kako je ponos britanske i američke avijacije pao sa nosača aviona Kvin Elizabet VIDEO

Planeta -

Iako u ovom trenutku ne može da potvrdi njegovu autentičnost, pojavio se video koji očigledno prikazuje poslednje trenutke britanskog stelt mlaznjaka F-35B Lightning koji se srušio dok je delovao nosača aviona HMS Kvin Elizabet.

Brod je bio u istočnom Mediteranu ranije ovog meseca. Čini se da je snimak u skladu sa prethodnim nepotvrđenim izveštajima da je pilot pokušao da prekine poletanje, ali je ostao bez palube i bio primoran da se katapultira tokom incidenta 17. novembra, koji je još uvek pod istragom, prenosi portal Drajv

Možete videti video ispod:

Čini se da je kratak video snimljen mobilnim telefonom sa snimaka nesreće koji su se reprodukovali na računaru. Oznaka na vrhu monitora sa natpisom Sistem vizuelnog nadzora sugeriše da je ovo bio deo sirovog videa iz sopstvenog zatvorenog TV sistema prevoznika, koji bi se koristio u bilo kojoj istrazi nesreće, kao i za praćenje redovnih aktivnosti u pilotskoj kabini. Na snimku se vidi kako se pilot katapultira baš u trenutku kada se mlaznjak prevrće preko kraja rampe za poletanje „skijaškog skoka“, očigledno bez snage. Izgleda da se pilotov padobran zakačio za pramac nosača, što je još jedna karakteristika prethodnih nepotvrđenih izveštaja.

Čini se da je kratak video snimljen mobilnim telefonom sa snimaka nesreće koji su se reprodukovali na računaru. Oznaka na vrhu monitora sa natpisom Sistem vizuelnog nadzora sugeriše da je ovo bio deo sirovog videa iz sopstvenog zatvorenog TV sistema prevoznika, koji bi se koristio u bilo kojoj istrazi nesreće, kao i za praćenje redovnih aktivnosti u pilotskoj kabini.

Još jednom, nemamo potvrdu da je ovo pravi snimak incidenta, ali možemo reći, barem, da odražava ranije izveštaje o onome za šta se tvrdi da se dogodilo. Prema izveštaju u novinama Sun, F-35B se srušio zbog kvara motora uzrokovanog usissavanjem „jeftine plastične kišne navlake“. Ovaj izveštaj sugeriše da je predmet verovatno bio blokator usisavanja koji je ostavljen na mlaznjaku, iako se čini barem mogućim da potiče iz drugog mlaznjaka postavljenog na palubi.

Prema istom izveštaju, pozivajući se na neimenovani izvor, mornari na brodu „skoro odmah su znali“ da nešto nije u redu i potom „videli crveni pokrivač kako pluta u moru“.

Jasno je da poklopci i zaštite motora moraju da se uklone pre svakog leta i osoblje će temeljno proveriti da bi se uverilo da je to slučaj. Nejasno je šta bi se moglo dogoditi u ovom scenariju, ali moguće je da se jedan od poklopaca povukao i zaglavio niže u jednom od ulaza, van vidokruga osoblja.

Takođe treba imati na umu da Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva nije direktno komentarisalo scenario kako je izvestio Sun, čiji su anonimni izvori „okrivili ljudsku grešku i nadzor“ za nesreću. Činjenica da su F-35B nastavili sa operacijama sa nosača, bez očiglednog naloga za prizemljenje, sugeriše da je to možda i bio slučaj.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je do sada samo potvrdilo vreme i približnu lokaciju incidenta i činjenicu da je mlaznjak izgubljen tokom „rutinskih operacija letenja“, bez umešanih drugih letelica.

U izveštaju Sun-a se pominje da je umešani pilot bio iz Kraljevske mornarice. Osam britanskih F-35B koji su ukrcani na nosač bili su iz eskadrile broj 617 Kraljevskog vazduhoplovstva, „Dambusters“, koja je združena eskadrila snaga sa mešavinom osoblja Kraljevskog vazduhoplovstva i Kraljevske mornarice. Jedinica je ukrcana zajedno sa 10 F-35B iz Mornaričke borbene eskadrile 211 američkog korpusa marinaca, „Osvetnici sa ostrva Vejk“, sa sedištem u vazduhoplovnoj stanici marinaca Juma u ​​Arizoni, ali su oni kasnije napustili brod kao približava se kraju svog raspoređivanja.

U međuvremenu, očigledno još uvek traju napori da se povrati mlaz, koji bi mogao biti skoro potpuno netaknut, sudeći po sporoj brzini kojom je ušao u vodu.

Samo nekoliko sati nakon incidenta, objavljeno je da se Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva obratilo Sjedinjenim Državama za pomoć sa opremom za spasavanje koja se nalazi u Španiji, najbližoj mestu incidenta.

Kao što smo ranije izvestili, izvlačenje munje sa morskog dna biće glavni prioritet, kako bi se osiguralo da ni mlaznjak ni bilo koja od njegovih sofisticiranih komponenti ne završe u rukama Rusije, ili potencijalno drugih sila.

Od tada, portparol britanske vlade potvrdio je za USNI Njuz da je američka mornarica zaista deo oporavka, šaljući brod i posadu da pomognu u „misiji dubokog spasavanja“. U istom izveštaju se takođe navodi da pomaže i Italija.

NajbitnijeNaravno, činjenica je da je pilot preživeo incident, čiji će uzrok sigurno uskoro biti potvrđeno zvaničnom istragom. Šta god da je dovelo do gubitka jednog od dragocenih britanskih stelt lovaca — oni su isporučili samo dve desetine — nesreća svakako baca senku na ono što je inače bilo veoma uspešno prvo operativno krstarenje za HMS Kueen Elizabeth i njegove avione

Kurir.rs/Drajv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja