MOGUĆU TRAGOVI OMIKRON SOJA NAĐENI U KANALIZACIJI KATALONIJE KRAJEM NOVEMBRA: U Španiji bio pre prijavljivanja u Južnoj Africi?
Foto: Profimedia / SOPA

nova varijanta korone

MOGUĆU TRAGOVI OMIKRON SOJA NAĐENI U KANALIZACIJI KATALONIJE KRAJEM NOVEMBRA: U Španiji bio pre prijavljivanja u Južnoj Africi?

Planeta -

Potencijalni tragovi omikron soja korona virusa pronađeni su u uzorcima otpadnih voda krajem novembra u Kataloniji, saopštile su lokalne zdravstvene vlasti.

Ukoliko se ovo potvrdi, to bi značilo da je omikron varijanta virusda bila prisutna u Kataloniji pre ili u isto vreme kada je prvi put prijavljena u južnoj Africi pre sedam dana.

Naučnici strahuju da bi ova varijanta sa velikim brojem mutacija mogla da se odupre vakcinama i produži pandemiju koja traje skoro dve godine.

Španija je otkrila dva slučaja ovog soja i očekuje da će potvrditi još dva do kraja nedelje, ali je reč o ljudima koji su bili u zemljama u kojima je omikron potvrđen.

"Ono što sada imamo su znakovi. U nekim oblastima Katalonije postoje neki uzorci sa specifičnim mutacijama povezanim sa ovim sojem", rekla je regionalna šefica javnog zdravlja Karmen Kabezas, i dodala da bi mogli biti kompatibilni i sa alfa sojem.

PCR testovi genetskog sekvenciranja će utvrditi da li je omikron, čije je prisustvo u južnoj Africi objavljeno 25. novembra, već u to vreme kružio Katalonijom.

Holandski zdravstveni zvaničnici rekli su juče da je ova varijanta otkrivena u Holandiji 19. novembra, pre nego što su iz Južnoafričke Republike stigla dva aviona sa putnicima zaraženim virusom.

Kurir.rs / The Reuters, Foto: Profimedia / SOPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track