ISTORIJSKO POSTAVLJENJE: Dizni prvi put u svojoj 98 godina dugoj istoriji izabrao ženu za direktora odbora
Foto: EPA/ ADAM S DAVIS

promena politike

ISTORIJSKO POSTAVLJENJE: Dizni prvi put u svojoj 98 godina dugoj istoriji izabrao ženu za direktora odbora

Planeta -

Kompanija Volt Dizni izabrala je ženu za direktora svog izvršnog odbora, prvi put u 98 godina dugoj istoriji firme.

Suzan Arnold, koja je član Diznijevog odbora već 14 godina, krajem godine će pociziju izvršnog direktora odbora preuzeti od Boba Ajgera. Arnold je ranije bila direktor globalne investicione firme Karlajl.

Dizni, Suzan Arnold
foto: EPA/ Heidi Gutman / Disney/ABC Televi

Ajger, koji je prošle godine posle 15 godina podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Diznija, napustiće kompaniju krajem godine.

"Dok preuzimam novu ulogu predsedavajućeg odbora, radujem se što ću služiti dugoročnim interesima Diznijevih deoničara i što ću blisko sarađivati sa izvršnim direktorom Bobom Čapekom na proširenju i unapređenju vek duge zaostavštine kreativne izvrsnosti i inovacija", navela je Arnold u saopštenju.

Njeno postavljenje usledilo je nakon što su ogromne kompanije, pod pritiskom vlada, investitora i regulatora, promenile svoju politiku da izvršni direktor i direktor odbora budu jedna te ista osoba.

Ajgerov odlazak je kraj jedne ere za Dizni. Za vreme njegovog mandata, kompanija je preuzela Piksar, Marvel, Lukasfilm, 21st Century Fox i 2016. godine su otvorili prvi tematski park i rizort u Kini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track