NE KUPUJTE ROBU OD BELACA: Pokret BLM i ove godine uputio apel Afroamerikancima u SAD
Foto: ALEX EDELMAN / AFP / Profimedia

opasno

NE KUPUJTE ROBU OD BELACA: Pokret BLM i ove godine uputio apel Afroamerikancima u SAD

Planeta -

Ponovo je sezona praznika i vreme je da odlučite gde da kupujete na osnovu boje kože ljudi - ili tako kaže Blek Lajvs Meter.

Grupa već sedmu godinu podstiče ljude da bojkotuju prodavnice u vlasništvu belaca i samo da pokrovitelje preduzeća u vlasništvu Afroamerikanaca.

„Kada kupujete artikle, trošite isključivo sa preduzećima u vlasništvu Afroamerikanaca od Crnog petka do Nove godine“, rekla je grupa na svojoj veb stranici i Instagramu promovišući svoju godišnju kampanju #BuiBlack.

Grupa tvrdi da je „beli kapitalizam“ stvorio policiju da zadrži Afroamerikance. U njemu se navodi nekoliko pucnjava crnaca od strane policije u prodavnicama, uključujući i smrtonosnu pucnjavu Džona Kraforda, 22-godišnjeg Afroamerikanaca u prodavnici Volmarta u Biverkriku u Ohaju.

Kroford je uzeo vazdušnu pušku koja je bila na prodaju. Ubila ga je gradska policija nakon što je drugi kupac pozvao hitnu rekavši da je Kroford uperio pištolj u ljude. Kupac koji je pozvao kasnije je okrivio Valmart što nije držao BB pušku u kutiji.

„Dok se pripremamo za prazničnu sezonu, bombardovani smo oglasima koji žele da nas dovedu u potrošačko ludilo. Rasprodaje za Crni petak se objavljuju nedeljama pre Dana zahvalnosti i, na svakom koraku, kapitalizam bele rase govori nam da trošimo svoj novac na stvari koje nam nisu potrebne, da bismo ubirali profit za korporacije“, rekao je Black Lives Matter. u saopštenju.

„Mete su zakačene na leđa Afroamerikanaca kao što su, #JohnCravford i #StevenTailor, koje je policija ubila u Valmart prodavnicama; poput #IuvetteHenderson i #RedelJones, crnih majki koje su optužene za sitne krađe pre nego što im je policija ukrala živote; i kao #AlbertRamonDorsei i #DennisToddRogers, koji su ubijeni kada su iz fitnes kluba pozvale policiju zbog dva Afroameerikanca... dva puta", navodi se u saopštenju.

Ubistvo gospodina Kraforda je takođe podstaklo grupu da pozove da „izazove ljude da ’sanjaju o #BlackXmas’, da namerno iskoriste naše ekonomske resurse da poremete kapitalizam bele rase i izgrade afroameričku zajednicu“.

Kurir.rs/Washington Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track