Najnovije vesti

BIVŠI PREDSEDNIK AVGANISTANA NAZVAO TALIBANE SVOJOM BRAĆOM: Svi smo sinovi iste zemlje! Moramo zajedno da je obnovimo! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / BBC

hamid karzaj

BIVŠI PREDSEDNIK AVGANISTANA NAZVAO TALIBANE SVOJOM BRAĆOM: Svi smo sinovi iste zemlje! Moramo zajedno da je obnovimo! (VIDEO)

Planeta

Bivši predsednik Avganistana Hamid Karzaj nazvao je talibane "svojom braćom“, rekavši da je održao produktivne sastanke sa novim vlastima zemlje i razgovarao o pitanjima sa kojima se zemlja suočava.

"Talibane vidim kao braću, kao i sve ostale Avganistance" rekao je on za BBC u ekskluzivnom intervjuu.

"Ovo je naša zemlja, ova zemlja pripada nama, tako da smo njeni sinovi i ne treba da odlazimo. Trebalo bi da ostanemo ovde, da se ujedinimo i da bude bolje. I zamolio bih sve one Avganistance koji su napustili zemlju da se vrate i izgrade je.”

Karzaj je rekao da ih je tokom svog mandata nazivao braćom i „sa istim ciljem i idejom u glavi ih i sada nazivam braćom"

On je naglasio da postoji potreba da se političkim procesom formira inkluzivna vlada u ratom razorenoj zemlji koja bi trebalo da bude prihvatljiva za sve Avganistance.

"Da, ovo je vaša zemlja, hajde da je izgradimo zajedno; hajde da radimo zajedno... Imao sam sastanke sa njima (talibanima) i koji su bili razumni i veoma dobri po mnogim pitanjima poput povrtaka žena i devojaka u škole i na posao, nacionalnoj zastavi Avganistana, ocenio je on.

Na pitanja BBC o tome kada će devojke i žene moći da se vrate obrazovanju i poslu, rekao je da je razgovarao o tome i da su se talibani složili da ih vrate.

"Izađite, učite i budite hrabre... mi ćemo se pobrinuti da učite i to će se desiti“, rekao je Karzaj u poruci mladim devojkama koje su ostale u kućama jer im nije dozvoljeno da idu u školu.

On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu, posebno Sjedinjene Države i Džoa Bajdena da pomognu obnovu ratom razorenu zemlju i poručio da „mora da radi sa talibanima, oni su danas vlada“.

"Pomozite da se Avganistan oporavi, da zaceli rane koje su mu nanete", rekao je.

"Avganistan je bombardovan u ime borbe protiv talibana. Naša sela su bombardovana, porodice su uništene, a deca ubijana. Svi smo propatili i to je patnja svih Avganistanaca“, dodao je on.

Kurir.rs / BBC, Foto: Youtube prtscr / BBC

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track