BIVŠI PREDSEDNIK AVGANISTANA NAZVAO TALIBANE SVOJOM BRAĆOM: Svi smo sinovi iste zemlje! Moramo zajedno da je obnovimo! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / BBC

hamid karzaj

BIVŠI PREDSEDNIK AVGANISTANA NAZVAO TALIBANE SVOJOM BRAĆOM: Svi smo sinovi iste zemlje! Moramo zajedno da je obnovimo! (VIDEO)

Planeta -

Bivši predsednik Avganistana Hamid Karzaj nazvao je talibane "svojom braćom“, rekavši da je održao produktivne sastanke sa novim vlastima zemlje i razgovarao o pitanjima sa kojima se zemlja suočava.

"Talibane vidim kao braću, kao i sve ostale Avganistance" rekao je on za BBC u ekskluzivnom intervjuu.

"Ovo je naša zemlja, ova zemlja pripada nama, tako da smo njeni sinovi i ne treba da odlazimo. Trebalo bi da ostanemo ovde, da se ujedinimo i da bude bolje. I zamolio bih sve one Avganistance koji su napustili zemlju da se vrate i izgrade je.”

Karzaj je rekao da ih je tokom svog mandata nazivao braćom i „sa istim ciljem i idejom u glavi ih i sada nazivam braćom"

On je naglasio da postoji potreba da se političkim procesom formira inkluzivna vlada u ratom razorenoj zemlji koja bi trebalo da bude prihvatljiva za sve Avganistance.

"Da, ovo je vaša zemlja, hajde da je izgradimo zajedno; hajde da radimo zajedno... Imao sam sastanke sa njima (talibanima) i koji su bili razumni i veoma dobri po mnogim pitanjima poput povrtaka žena i devojaka u škole i na posao, nacionalnoj zastavi Avganistana, ocenio je on.

Na pitanja BBC o tome kada će devojke i žene moći da se vrate obrazovanju i poslu, rekao je da je razgovarao o tome i da su se talibani složili da ih vrate.

"Izađite, učite i budite hrabre... mi ćemo se pobrinuti da učite i to će se desiti“, rekao je Karzaj u poruci mladim devojkama koje su ostale u kućama jer im nije dozvoljeno da idu u školu.

On je takođe pozvao međunarodnu zajednicu, posebno Sjedinjene Države i Džoa Bajdena da pomognu obnovu ratom razorenu zemlju i poručio da „mora da radi sa talibanima, oni su danas vlada“.

"Pomozite da se Avganistan oporavi, da zaceli rane koje su mu nanete", rekao je.

"Avganistan je bombardovan u ime borbe protiv talibana. Naša sela su bombardovana, porodice su uništene, a deca ubijana. Svi smo propatili i to je patnja svih Avganistanaca“, dodao je on.

Kurir.rs / BBC, Foto: Youtube prtscr / BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track