PORASLA CENA NAFTE: Proizvođači zapretili smanjenim isporukama
Foto: Chon Kit Leong / Alamy / Alamy / Profimedia

cene rastu

PORASLA CENA NAFTE: Proizvođači zapretili smanjenim isporukama

Planeta -

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nakon što su vodeći proizvođači zapretili da će u kratkom roku smanjiti isporuke ako se potražnja uruši zbog ograničenja kojima vlade pokušavaju da suzbiju širenje novog soja koronavirusa.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 1,91 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71, 58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,73 dolara višoj ceni, od 65,82 dolara.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu sa Rusijom iznenadili su mnoge najavom da će uprkos pojavi omikron soja korone, u januaru, kako je i bilo planirano, povećati isporuke za 400 hiljada barela dnevno, prenosi Hina.

"Njihova odluka da nastave sa povećanjem mesečne proizvodnje sirove nafte znak je poverenja u kratkoročne izglede potražnje. Drugim rečima, OPEC+ računa da nova varijanta omikron neće trajno uticati na naftnu potražnju", zaključuje savetodavna firma PVM.

Vodeći proizvođači zadržali su ipak mogućnost promene politike u kratkom roku ukoliko potražnja strada zbog mera kojima vlade pokušavaju da spreče širenje omikrona. Poručili su i da bi mogli ponovno da se sastanu i pre početka iduće godine.

"Cena barela u Londonu popela se na 71 dolar, što znači da je viša oko pet dolara od jučerašnjeg minimuma. Zašto? Zato što je OPEC+ rekao da bi u kratkom roku mogao da preispita jučerašnju odluku ako se stanje na tržištu promeni", tumači Karsten Frič iz Komercbanka.

OPEC pritom muku muči sa povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja i neodržavanja bušotina u prošloj godini zbog pandemije covida-19, navodi Rojters.

Analitičari JPMorgana tvrde pak da je pad cena u proteklim danima zbog omikrona implicirao "prekomeran" udarac potražnji, a globalni podaci o mobilnosti, kada se izuzme Kina, pokazali su da se mobilnost i dalje oporavlja i da je prošle sedmice bila na 93 posto nivoa iz 2019. godine.

"Za sada ne primećujemo naznake slabljenja potražnje na globalnom nivou", naveli su analitičari američke banke.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track