NOVI POTRES NA KINESKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA: Kompanija iz Hongkonga ne može da plati obaveze od 410 miliona dolara!
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

drama

NOVI POTRES NA KINESKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA: Kompanija iz Hongkonga ne može da plati obaveze od 410 miliona dolara!

Planeta -

Kineska kompanija za razvoj nekretnina upozorila je u petak da možda neće uspeti da otplati obveznicu od 400 miliona dolara koja dospeva sledeće nedelje, što će dodatno pogoršati finansijsku situaciju u industriji koja se bori da izbegne neplaćanje duga od milijarde dolara.

Kaisa Group Holdings Ltd., sa sedištem u Hong Kongu, saopštila je da je pokušala da ponovo pregovara o dugu koji dospeva u utorak, ali je premali broj vlasnika obveznica pristao na neodređene uslove.

„Ne postoji garancija da će kompanija moći da ispuni obaveze otplate“, navodi se u saopštenju Kaisa objavljenom preko berze u Hong Kongu.

Nije navedeno da li je postojao grejs period pre nego što bi se proglasilo neizvršenim, što može da izazove zahteve da se drugi dug odmah otplati.

Neki kineski programeri se bore da smanje dug nakon što su regulatori prošle godine pooštrili ograničenja na korišćenje pozajmljenog novca. To podstiče strahove od mogućih neispunjenja obaveza i previranja na finansijskim tržištima.

Najveći investitori brinu, Evergrande Groupe, najveći dužnik u svojoj globalnoj industriji, mogao bi propasti sa 2 triliona juana (310 milijardi američkih dolara) duga.

Zvaničnici kineske centralne banke pokušali su da uvere investitore da finansijski sistem može biti zaštićen od Evergrandeovih problema.

Ekonomisti kažu da Peking može da se uključi kako bi se uverio da ima dovoljno novca na kreditnim tržištima, ali želi da izbegne slanje pogrešnog signala spašavanjem Evergrandea ili drugih kompanija.

Kaisa je rekla da će razmotriti opcije uključujući prodaju imovine.

Kompanija kaže da ima više od 17.000 zaposlenih, 310 milijardi juana (49 milijardi američkih dolara) imovine i aktivnosti u više od 50 kineskih gradova. Ima sredstva u razvoju nekretnina, turizmu, hotelima, pomorskom saobraćaju i zdravstvu.

U oktobru je programer srednje veličine, Fantasia Holdings Group, objavio da nije izvršio isplatu od 205,7 miliona dolara zbog vlasnika obveznica.

Kurir.rs/CTVNews.ca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track