TRAMP IMA PAKLENI PLAN DA SE OSVETI TEHNOLOŠKIM KOMPANIJAMA Ima moćnog saveznika u Kanadi, podržaće njegovu društvenu mrežu! VIDEO
Foto: Screenshot/Rumble

hrabro

TRAMP IMA PAKLENI PLAN DA SE OSVETI TEHNOLOŠKIM KOMPANIJAMA Ima moćnog saveznika u Kanadi, podržaće njegovu društvenu mrežu! VIDEO

Planeta -

Sada, skoro godinu dana od nereda 6. januara, posle koji su društvene mreže izbacile Donalda Trampa, bivši predsednik i sadašnji lider GOP-a je korak bliže osveti.

Do sada su se Trampovi pokušaji da stvori alternativu MAGA medijima pokazali ili beskorisnim ili spektakularno sramotnim. Ali postoji razlog da se veruje da je Tramp bliži nego ikada svom snu o društvenoj mreži Trampi; privatno je razgovarao o mogućnosti udruživanja sa Ramble-om, desničarskim Jutjubom sa sedištem u Kanadi.

Prema evidenciji e-pošte i servera, čini se da Ramble i Trampova aplikacija za društvene mreže, Trut Sošijal, koja tek treba da se pokrene, već dele neku infrastrukturu, a Rumble hostuje server za poštu za Trampovu planiranu aplikaciju.

Poslednjih meseci, Ramble i dva puta opozvanog bivšeg predsednika u društvenim medijima su razgovarali o potencijalnom poslovnom partnerstvu, prema dvoje ljudi upoznatih sa ovim pitanjem. Jedan od ovih izvora, koji je razgovarao sa Trampom o izgledima, rekao je da se bivši predsednik u više navrata raspitivao o tome koliko bi Rumble mogao da mu plati — i hvalio se da bi šta god da Ramble ponudio, njegovo partnerstvo vredelo „duplo više“, s obzirom na njegovu masivnu baza navijača konzervativaca i republikanskih birača.

Trampova medijska matična kompanija – Tramp Media and Technolodži Grup (TMTG) – već je u procesu izlaska na berzu i procenjena je na preko milijardu dolara, navodi Rojters. Ramble, koji je najavio da će izaći na berzu u sredu, procenjen je na oko 2,1 milijardu dolara.

Tramp se pridružio Ramble-u u junu, što je bio prvi novi nalog bivšeg predsednika u kompaniji društvenih medija otkako su ga Tviter, Fejsbuk i Jutjub suspendovali nakon pobune na Kapitolu. Njegov sin, Donald Tramp mlađi, pridružio se Rambleu u februaru i učinio je kanal glavnim izvorom za hostovanje video snimaka njegovih pojavljivanja na Foks Njuzu i kratkih priča o pitanjima u vestima.

Tramp je u oktobru najavio stvaranje nove kompanije za društvene medije, Trut Sošijal Social. Aplikacija je jedan od stubova Trampove medijske i tehnološke grupe (TMTG), ambiciozne „medijske elektrane koja će se takmičiti sa liberalnim medijskim konzorcijumom i boriti se protiv 'Big Tech' kompanija iz Silicijumske doline,” navodi se u izveštaju konglomerata. .

Pored izveštaja o mogućem partnerstvu između Trut Sošijal i Ramble, Dejli Bistje pronašao dokaze o ograničenoj saradnji između dve kompanije u imejl zapisima, koji pokazuju server za poštu za Truth Social hostovan na IP adresi na Floridi u vlasništvu Rumble-a. .

Endru Moris, osnivač i izvršni direktor kompanije za sajber bezbednost GreiNoise, pregledao je nalaze Dejli Bista.

„Postoji preklapanje. Ramble hostuje Trut Sošijal server za poštu“, rekao je Moris. „Server nije u upotrebi, ali je ispravan. Ovo ime domena e-pošte postavili su operateri Truth Social-a i bilo je u saradnji sa Ramblom.“

Kako su platforme društvenih medija razbili izbore i dezinformacije o COVID-19, konzervativci uvređeni moderacijom sadržaja nastojali su da izgrade svoj sopstveni ekosistem alternativnih činjenica, sa sličnim aplikacijama poput Parlera, koji podržava bogata porodica Mercer, i Gettr, klona na Tviteru. bivši Trampov portparol Džejson Miler, a finansira odbegli kineski milijarder i konzervativni donator Guo Vengui.

Ali čak i u prepunom polju desničarskih aplikacija, Rumble je postao miljenik istaknutih konzervativaca na izabranim funkcijama i medijima.

Aplikacija je privukla finansiranje od republikanaca dubokog džepa kao što je nada u senatu Ohaja Džej Di Vens, kao i bivši Trampov savetnik i milijarder tehnološkog investitora Piter Til.

Kompanija je prvobitno osnovana 2013. godine, a popularnost kompanije porasla je među konzervativcima otkako je Tramp preuzeo dužnost.

Guverner Floride Ron DeSantis je poželeo dobrodošlicu kompaniji u Sarasotu nakon što je Ramble najavio da će preseliti svoje sedište tamo iz Toronta u novembru. Smanjio je broj video snimaka koje njegova kancelarija postavlja na Jutjub u korist njihovog postavljanja na guvernerov kanal Rumble.

Republikanski poslanik iz Kalifornije Devin Nunes i konzervativni voditelj tok šoua (i Trampov prijatelj) Den Bongino bili su među prvim ličnostima MAGA koje su se pridružile Rumble-u kao kreatori sadržaja. Ali kompanija je od tada proširila svoju listu plaćenih saradnika kako bi uključila niz desničarskih stručnjaka i pro-Trampovih medijskih ličnosti, kao što su Glen Grinvald, bivša havajska kongresmenka Tulsi Gabard, bivši kolumnista Vashington Ekaminer-a Siraj Hašmi i drugi.

Izvršni direktor Kris Pavlovski opisao je osnivanje platforme 2013. godine kao pokušaj da se uhvati u koštac sa Golijatima tehnološke industrije poput Jutjuba.

„Napravili su ove platforme na leđima naših tetaka i ujaka, a do 2013. su počeli da naglašavaju ove [Multi-channel Netvorks], mnoge velike kreatore, ikone, veliki brend s, i tako dalje“, rekao je Pavlovski u julskom podcastu. „Napravili smo Rumble 2013. da vratimo distribuciju i monetizaciju malom kreatoru.“

Kurir.rs/Daily Beast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track