PREMINUO BIVŠI REPUBLIKANSKI SENATOR BOB DOL Jedan od najvećih albanskih lobista izgubio bitku sa teškom bolešću u 98. godini
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

79 godina verno služio SAD

PREMINUO BIVŠI REPUBLIKANSKI SENATOR BOB DOL Jedan od najvećih albanskih lobista izgubio bitku sa teškom bolešću u 98. godini

Planeta -

Bivši republikanski senator Bob Dol preminuo je u nedelju ujutro u 98. godini.

-Teška srca objavljujemo da je senator Robert Džozef Dol umro rano jutros u snu, objavila je u nedelju Fondacija Elizabet Dol na Tviteru.

-Do svoje smrti, u 98. godini, verno je služio Sjedinjenim Američkim Državama 79 godina. Uskoro više informacija, navodi se u saopštenju.

U februaru 2021. godine, Dol je objavio da mu je dijagnostikovan rak pluća u IV stadijumu i da je u julu 2021. primao imunoterapiju za lečenje bolesti, odustajući od hemoterapije zbog njenog negativnog uticaja na njegovo telo.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi naredila je da se zastave na američkom Kapitolu vijore na pola koplja nakon vesti o Dolovoj smrti.

Dol je služio u Senatu 27 godina i bio je republikanski predsednički kandidat 1996. godine, izgubivši od Bila Klintona.

Pre toga, predsednik Džerald Ford je izabrao Dola za svog potpredsednika na izborima 1976. godine, nakon što se potpredsednik Nelson Rokfeler povukao od traženja punog mandata.

Ford je na opštim izborima poražen od demokrate Džimija Kartera.

Dol je takođe tražio republikansku predsedničku nominaciju 1980. godine, ali je brzo odustao od trke i takođe je poražen na republikanskim predsedničkim izborima 1988. godine od potpredsednika Džordža H. V. Buša.

Predstavljao je Kanzas u Senatu i tokom poslednjih 11 godina svog mandata služio je kao republikanski vođa gornjeg doma, uključujući tri godine uzastopno kao vođa većine u Senatu.

Prvo je ušao u politiku kao član Predstavničkog doma Kanzasa 1951. godine, a zatim je tamo služio kao okružni tužilac pre nego što je izabran u Predstavnički dom SAD. Dol je iza sebe ostavio suprugu Elizabet (85) i ćerku Robin (67).

Rođen u Raselu u Kanzasu 1923. godine, Dol se pridružio hiljadama mladića u svoje vreme tako što se prijavio da se bori u Drugom svetskom ratu kao deo rezervnog sastava vojske, prenosi Dejli mejl.

Bio je raspoređen u Italiju kao potporučnik 1944. godine gde ga je zamalo ubio nemački eksploziv tokom borbe u planinskom regionu Apenina. Godine 1945. Dol je predvodio napad kod Kastel D'Ajana i bio je pogođen baš dok je pomagao palom vojniku.

-Kada mi se minobacačka granata, eksplodirajuća granata ili mitraljeska eksplozija – šta god da je bila, nikad neću saznati – zabila u telo, ustuknuo sam, malo se podigao od zemlje, izvrnuo u vazduh i pao licem nadole u prljavštinu, ispričao je Dole u ​​svojoj autobiografiji ''Priča o jednom vojniku''.

Čekao je mučnih devet sati pre nego što su ga medicinari evakuisali u lokalnu poljsku bolnicu. Kada se vratio kući, Dol je bio primoran da se podvrgne višestrukim operacijama i tri godine rehabilitacije, i nikada nije u potpunosti povratio funkciju desne ruke, mogao je da pomera samo prste.

Dol je 1991. godine operisao rak prostate. Operisao je i aneurizmu 2001. godine.

Bob Dol bio je jedan od najistaknutijih albanskih lobista.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track