ČELNIK SVEMIRSKIH SNAGA SAD: Evo zašto je Kina najveća opasnost po Ameriku! Uskoro može da dobije mogućnost PRVOG UDARA!
Foto: YT Screenshot/Air Force Association, Shutterstock

Dejvid Tompson

ČELNIK SVEMIRSKIH SNAGA SAD: Evo zašto je Kina najveća opasnost po Ameriku! Uskoro može da dobije mogućnost PRVOG UDARA!

Planeta -

Zamenik komandanta američkih svemirskih snaga upozorio je u nedelju da SAD moraju da prilagode svoj pristup svemirskom razvoju kako bi se suprotstavili „ogromnoj pretnji“ koju predstavlja Kina.

Izjave generala Dejvida Tompsona u emisiji „Foks njuz nedeljom“ naglašavaju sve veću zabrinutost da bi Kina uskoro mogla da ima prednost u svemiru, jer ta zemlja već poseduje „potpuni opseg sajber sposobnosti“.

Tompson, zamenik šefa operacija, takođe je rekao da bi Kina uskoro mogla imati potencijal da ukloni američke senzore i dostigne sposobnost prvog udara u svemir, dodajući da je „to jedan od razloga što su svemirske snage stvorene“.

Kina je u oktobru lansirala hipersoničnu raketu, što je naglasilo zabrinutost zbog brzog vojnog širenja zemlje i razvoja naprednog naoružanja, što je navelo neke da strahuju od mogućnosti „novog hladnog rata“.

Ministar odbrane Lojd Ostin okrivio je lansiranje hipersonične rakete za dalje pogoršanje tenzija u regionu tokom godišnjih bezbednosnih razgovora sa Južnom Korejom prošle nedelje.

Ostin je rekao da je Kina „sve više usredsređena na integraciju svojih informacionih, sajber i svemirskih operacija, dok je u subotu izlagao glavnu reč na Reganovom nacionalnom odbrambenom forumu“.

„Ne mislim da je unapred utvrđen zaključak da će oni biti lider u svemiru na kraju decenije, ali su u neverovatnom tempu“, rekao je Tompson voditelju Krisu Volasu.

„Najbolji smo na svetu u svemiru“, dodao je on. "Ali oni se kreću agresivno i brzo i moramo da prilagodimo svoj pristup."

„Moramo da se prilagodimo... da održimo korak i nadmašimo ih.

Kurir.rs/Axios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track