KORONA NIJE BILA NIKAKVA PREPREKA: Članice EU u 2020. za odbranu potrošile 200 milijardi evra! Danci trošili najmanje!
Foto: Profimedia

Najviše od 2006.

KORONA NIJE BILA NIKAKVA PREPREKA: Članice EU u 2020. za odbranu potrošile 200 milijardi evra! Danci trošili najmanje!

Planeta -

Zemlje Evropske unije potrošile su skoro 200 milijardi evra (225 milijardi dolara) na odbranu 2020. godine, najviše od kada je 2006. godine, počela da se vodi evidencija, ali su ukupne vladine investicije smanjene, saopštila je Evropska odbrambena agencija (EDA).

EDA, agencija EU koja pomaže vladama članica da razviju svoje vojne sposobnosti, saopštila je da je ukupna potrošnja zemalja EU osim Danske, koja odustaje od vojnih projekata EU, iznosila 198 milijardi dolara, što je 5 odsto više u odnosu na 2019.

Rashodi za odbranu činili su 1,5% ekonomskog učinka 26 zemalja EU, što je dobrodošla cifra za NATO alijansu predvođenu SAD, koja je za svoje saveznike postavila cilj od 2%. Većina članica EU je takođe deo NATO-a, ali neke žele da deluju nezavisno od Sjedinjenih Država ako je to potrebno.

Zagovornici jače odbrane EU kažu da je bilo mnogo upozorenja, od odlaska Britanije iz EU do prioriteta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa „Amerika na prvom mestu” i neuspešnih zemalja na evropskim granicama.

Međutim, u izveštaju EDA je zabeležen pad potrošnje u saradnji uprkos odbrambenom paktu EU, potpisanom krajem 2017. godine, kako bi Brisel pokušao da ujedini resurse i okonča konkurenciju između nacionalnih industrija, što je oslabilo prethodne odbrambene napore.

„Trend opadanja ukupne evropske potrošnje je posebno zabrinjavajući“, rekao je izvršni direktor EDA Jiri Sedivi u izveštaju. Sedivi je primetio smanjenje ukupne kupovine opreme od 13 odsto u poređenju sa 2019. na 4,1 milijardu evra, što je treća najniža vrednost koju je zabeležila EDA. .

Pri kupovini opreme prošle godine, vlade EU su uglavnom bile okrenute siebi, što je mnogo manje od obaveza preuzetih u okviru pakta iz 2017. dase osigura da se nešto više od jedne trećine takvih naloga izvršava sa drugim članicama Unije.

U međuvremenu, EU je takođe osnovala zajednički fond za oružje, radi na 60 zajedničkih vojnih projekata i želi da postigne sporazum o novim snagama za brzo reagovanje.Ulaganja u odbrambena istraživanja i tehnologiju su još uvek nepovezana i nekooperativna, izvestila je EDA.

Kurir.rs/A.M.

Bonus video:

08:06

STIŽU KOVID PROPUSNICE ZA POZORIŠTA: Direktor Ateljea 212 otkrio detalje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track