PENTAGON POVLAČI RUČNU? Lojd Ostin tvrdi da Vašington ne treba da povlači crvene linije u Ukrajini i oko Tajvanu!
Foto: Profimedia/CNP/AdMedia/Sipa Press

preokret

PENTAGON POVLAČI RUČNU? Lojd Ostin tvrdi da Vašington ne treba da povlači crvene linije u Ukrajini i oko Tajvanu!

Planeta -

Sekretar odbrane Lojd Ostin izjasnio se protiv toga da Sjedinjene Države postavljaju crvene linije koje bi ih mogle dalje uvući u sukobe u Ukrajini i na Tajvanu.

Ostin je, u intervjuu za Defense One objavljenom u utorak, rekao da je cilj Pentagona u obe situacije „da vodi diplomatskim putem“ i da to uradi „na način da ne uđemo u sukob“.

Sekretarov komentar je došao istog jutra, kada je predsednik Džo Bajden razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o njegovom jačanju vojske duž ukrajinske granice. Bajdenov cilj je da diplomatski saopšti da Rusija treba da povuče oko 100.000 vojnog osoblja i opreme sa svoje granice sa Ukrajinom, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Državni sekretar Antoni Blinken je prošle nedelje ukazao na „dokaze da je Rusija planirala značajne agresivne poteze protiv Ukrajine“. Takođe, prošle nedelje, Bajden je rekao da sastavlja „značajan skup inicijativa kako bi gospodinu Putinu bilo veoma, veoma teško da nastavi i uradi ono što su ljudi zabrinuti da bi mogao da uradi“.

Pristup koji je fokusiran na diplomatiju će se oslanjati na „integrisano odvraćanje“, rekao je ministar odbrane.

„Mislim da u ovakvim situacijama, mislim da prenošenje crvenih linija samo pogoršava problem. Mislim da se moramo fokusirati na pronalaženje načina za deeskalaciju i smanjenje tenzija“, rekao je Ostin. „Mislim da nam u ovom trenutku nije od pomoći da povučemo crtu u pesku.

Pored rastuće napetosti između Rusije i Ukrajine, SAD se suočavaju sa sve većim neprijateljstvima sa Kinom zbog njihove poboljšane vojske i Tajvana.

Tajvan dobija američku odbrambenu podršku, ali ga američka vlada nije priznala otkako su normalizovani diplomatski odnosi sa Narodnom Republikom Kinom, komunističkom vladom na kopnu.

Tokom vikenda, Ostin je rekao da kineska praksa čestih letova oko Tajvana „mnogo liči na to da istražuju svoje prave sposobnosti i naravno, liči na probe“.

On je za Defense One rekao da „ne želimo da vidimo promenu statusa kvo, posebno, svakako jednostranu promenu statusa kvo. Smatramo da sve tenzije u toj oblasti treba prvo da se reše diplomatskim putem.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track