POSTALI SMO SMETLIŠTE EU: Tone britanskog i evropskog otpada završavaju na deponijama u Rumuniji VIDEO
Foto: Printscreen/BBC

rumunija

POSTALI SMO SMETLIŠTE EU: Tone britanskog i evropskog otpada završavaju na deponijama u Rumuniji VIDEO

Planeta -

Tone elektronskog otpada iz Velike Britanije i Evrope ilegalnim putem završavaju u Rumuniji.

Istraga BBC-a otkrila je da se britanski otpad ilegalno otpremao u Rumuniju i odlagao. Rumunske vlasti kažu da su pošiljke, označene kao polovna roba, u stvari bile samo bezvredno smeće namenjeno odlaganju.

Milioni se mogu zaraditi od ovog ilegalnog posla budući da je jeftinije poslati otpad u inostranstvo, nego platiti da ga se pravilno odloži kod kuće.

Rumunska vlada pozvala je Veliku Britaniju da učini više na suzbijanju ove ilegalne trgovine.

Tone i tone đubreta otkrili su carinici u jednoj rumunskoj luci. Zvaničnici kažu da su stvari bezvredne, da se ne mogu legalno izvesti ali da je jeftinije poslati ih u Rumuniju nego ih se kako treba rešiti u Britaniji.

"Zbog ovoga imam utisak da je Rumunija smetlište Evrope", kaže Marijan Borondel, zvaničnik zadužen za zaštitu prirodne sredine.

Zvaničnici veruju da je jedan deo otpada stigao na ogromnu privatnu deponiju pored Bukurešta.

Dopisnik BBC kaže da se gomile đubreta prostiru po ogromnom prostoru deponije. I dok menadžeri kažu da je reč o rumunskom smeću, aktivisti tvrde da je zapravo ovo "uvezeno" đubre iz Evrope.

Mirčea Paun, menadžer deponije kaže da deponija nema nikakve veze sa stranim otpadom.

Stanovnici koji žive blizu deponije, kažu da je to laž. "Ne mogu da vam govorim o procentima, ali tamo ima britanskog otpada", rekao je jedan. "To je nemoralno, nezakonito i skandalozno", kaže drugi stanovnik.

Andrei Rudolf Korlan, državni sekretar, kaže da Rumunija želi da se izbori sa ovim problemom ali da im je potrebna pomoć britanskih vlasti koje bi morale da pojačaju kontrolu na granici.

Uprkos tvrdnjama vlasti da rade sve što mogu, nova pošiljka pokvarenih frižidera, mirkotalasnih i druge otpadne bele tehnike stigla je u Rumuniju iz Britanije.

Pokvareni kućni aparati i dalje mogu da donesu zaradu - Romi iz njih vade bakar i aluminijum, što je nezakonito. Na poljima oko njihovog naselja su gomile smeća, mahom iz Rumunije ali ima i otpada iz inostranstva.

Svake noći, seljani spaljuju stare televizore, kablove, kompjutere. Crna prašina prekriva deponiju, a smrad se spaljene plastike se širi.

Aktivista Oktavijan Berčeanu kaže da otpad zagađuje vodu, tlo i vazduh, a samim tim uništava i kvalitet života ljudi.

"Veoma smo zabrinuti zbog ilegalne trgovine otpadm, zbog čega ćemo uvesti strože kontrole ilegalnog izvoza otpada", poručeno je iz britanskog ministarstva prirodne sredine. "Obavezno tagovanje elektronskog otpada otežaće kriminalcima pristup i ilegalni izvoz istog", dodali su oni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja