SLOVAČKA DALA ZELENO SVETLO ZA ISPLATU, NE ZA VAUČERE: Evo koliko dobijaju stariji od 60 godina za prvu dozu a koliko za buster
Foto: EPA/JAKUB GAVLAK

PODSTICAJ

SLOVAČKA DALA ZELENO SVETLO ZA ISPLATU, NE ZA VAUČERE: Evo koliko dobijaju stariji od 60 godina za prvu dozu a koliko za buster

Planeta -

Slovačka će dati novčane podsticaje osobama starijim od 60 godina koje se vakcinišu protiv korona virusa ili uzimu tzv. buster dozu, kako bi se povećala stopa vakcinacije koja zaostaje za ostalima u Evropskoj uniji.

Parlament je danas odobrio isplate, dajući zeleno svetlo na predlog vlade, koja je prvobitno razmatrala davanje vaučera za hotele ili restorane, ali se umesto toga opredelila za novčani podsticaj.

300 evra za dodatnu dozu

Oni koji do sredine januara prime buster dozu dobiće 300 evra, dok će grupa starijih od 60 godina koja se prijave za prvu dozu do tog datuma dobiti 200 evra.

Slovačka nije prva zemlja koja nudi podsticaje za vakcinaciju. Švajcarska je u oktobru ponudila besplatne obroke u restoranu ili bioskopu građanima koji bi ubedili svoje prijatelje da se vakcinišu protiv kovida.

Američki grad Hjuston rekao je u aprilu da će platiti 100 dolara svakoj osobi koja primi prvu dozu vakcine protiv kovida.

Slovačku sa 5,5 miliona stanovnika teško je pogodio najnoviji talas pandemije, zbog čega je, punih bolnica, morala ponovo da uvede mere zatvaranja.

Imaju treću najnižu stopu vakcinacije u Uniji

Slovačka je imala drugu najvišu stopu zaraze u svetu tokom protekle nedelje, prema podacima Our World in Data u sredu.

Međutim, Slovačka se nalazi prilično iza drugih zemalja Evropske unije u vakcinisanju svojih stanovnika, sa 68 odsto osoba starijih od 60 godina koje su potpuno vakcinisane - što je treće najniže mesto u Uniji posle Bugarske i Rumunije i manje od proseka EU od 88 odsto.

Od ukupnog slovačkog stanovništva, 46,5 odsto je potpuno vakcinisano, što je ispod proseka EU od 66,8 odsto, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track