ZVEZDANI ZMAJ NAS VRAĆA U SREDNJI VEK? Ako solarna oluja sa daleke zvezde stigne do Zemlje, pozdravite se sa strujom i telefonima!
Foto: Thinkstock

procena

ZVEZDANI ZMAJ NAS VRAĆA U SREDNJI VEK? Ako solarna oluja sa daleke zvezde stigne do Zemlje, pozdravite se sa strujom i telefonima!

Planeta -

Naučnici se plaše da bi razorna solarna oluja mogla da poništi vekove napretka i vrati čovečanstvo u srednji vek.

Fenomen koji izgleda kao spektakularni vatromet uočen je 100 svetlosnih godina od nas, što su istraživači označili kao "zabrinjavajuće".

Ako bi oluja stigla do Zemlje, prekinula bi struju i telefonske mreže širom sveta tako što bi spržila satelite u orbiti i rušila električne mreže.

Zvezda je dramatično nazvana po latinskoj reči za zmaja, EK Draconis, jel liči kao da bljuje vatru u sazvežđu Draka, na dalekom severnom nebu.

Poznato kao CME (izbacivanje koronalne mase), Sunce redovno ispaljuje takve erupcije.

Sastoje se od oblaka ekstremno vrućih čestica, ili plazme, koji jure kroz svemir brzinom miliona milja na sat.

I one su potencijalno loše vesti za Zemlju. Svakih 100 godina, oni se puštaju u našem pravcu.

Koautor studije dr Juta Notsu sa Univerziteta Kolorado Boulder rekao je: „Izbacivanja koronalne mase mogu imati ozbiljan uticaj na Zemlju i ljudsko društvo.

Međunarodni tim je posmatrao zapanjujući nalet energije koji se izliva iz EK Drakonisa i bio je mnogo snažniji nego bilo koji do sada.

Stručnjaci strahuju da će katastrofalna solarna oluja pogoditi čovečanstvo do kraja ovog veka.

Vođa studije Kosuke Namekata, student doktorskih studija na Nacionalnoj astronomskoj opservatoriji Japana, rekao je da bi to moglo biti jednako snažno

Istraživači su koristili zemaljske i svemirske teleskope da bi zavirili u EK Drakonis, koji podseća na mladu verziju Sunca.

Emitovao je masu užarene plazme u kvadrilionima kilograma koja je preko deset puta veća od prethodnog rekorda zvezde nalik Suncu.

Dr Notsu je dodao: „To može poslužiti kao upozorenje koliko opasno vreme u svemiru može biti.

„Ova vrsta izbacivanja velike mase bi, teoretski, mogla da se dogodi i na našem Suncu.

"Ovo zapažanje nam takođe može pomoći da bolje razumemo kako su slični događaji mogli da utiču na Zemlju, pa čak i na Mars tokom milijardi godina."

Pre dve godine istraživači iz američkog Geološkog zavoda predvideli su da bi solarna oluja mogla da nas pogodi svakog trenutka, bez garancije da ćemo primetiti da dolazi.

Kurir.rs/Daily Star

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track