MNOŽ'TE SE DRUGOVI! Članovi Komunističke partije obavezni su da imaju troje dece za dobrobit Kine!
Foto: EPA

uvodnik

MNOŽ'TE SE DRUGOVI! Članovi Komunističke partije obavezni su da imaju troje dece za dobrobit Kine!

Planeta -

U uvodniku Kineske reporterske mreže, državnog vebsajta, sugeriše se da su članovi Komunističke partije obavezni da imaju troje dece za dobrobit zemlje, posle zabrinjavajućih podataka o naglom padu nataliteta.

Uvodnik, koji je prvi put objavljen prošlog meseca, postao je viralan ove nedelje i izazvao je oštru reakciju kineskih korisnika interneta, milionima deljenja, pregleda i komentara. Kako je talas reakcija rastao, originalni članak je nestao sa veb stranice.

U članku Kineske reporterske mreže navodi se da svaki član vladajuće stranke – kojih ima oko 95 miliona – "treba da preuzme odgovornost i obavezu rasta stanovništva u zemlji i da deluje u skladu sa politikom troje dece".

"Nijedan član stranke ne bi trebalo da koristi bilo kakav izgovor, objektivan ili lični, da se ne oženi ili ima decu, niti može da koristi bilo kakav izgovor da ima samo jedno ili dvoje dece“, navodi se dalje u uvodniku.

Kako piše britanski Gardijan, objava je kasnije izbrisana, ali su printskrinovi naširoko deljeni i pregledani milionima puta.

Kina se suočava sa demografskom krizom koja je posledica starenja stanovništva i pada nataliteta. Više od 18% stanovništva je starije od 60 godina, prema popisu iz 2020. godine. Podaci koje je objavio Nacionalni biro za statistiku zemlje u novembru pokazuju da je 2020. bilo 8,5 rođenih na 1.000 ljudi, prvi put posle više decenija da je ta cifra pala ispod 10. Godine 1978. ta brojka je bila više od 18 na 1.000.

Komunistička partija je reagovala sprovođenjem niza mera, uključujući ublažavanje dugotrajnih ograničenja na rađanje dece, ublažavanje troškova vezanih za obrazovanje i vaspitanje dece, subvencije za drugo i treće dete i uvođenje obaveznih perioda "hlađenja“ za razvode, ali imali su mere imale polovičan uticaj.

Politika jednog deteta je formalno ukinuta 2016. i zamenjena je ograničenjem na dvoje dece za većinu kineskih parova, sve do ove godine kada je ponovo podignuta na troje. Međutim, mladi Kinezi i dalje kažu da su visoki troškovi života i pritisci zbog dugog radnog vremena prepreke rađanju dece.

Kurir.rs

Bonus video:

01:38

KINA DECI OGRANIČILA IGRANJE IGRICA NA 3 SATA: Kakva je situacija kod nas?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track