SAD I IZRAEL VEŽBAJU NAPAD NA IRANSKA NUKLEARNA POSTROJENJA?! Pentagon negira, a izraelski ministar vojni u poseti Vašingtonu
Foto: AP, Shutterstock

Šta se valja iza brda

SAD I IZRAEL VEŽBAJU NAPAD NA IRANSKA NUKLEARNA POSTROJENJA?! Pentagon negira, a izraelski ministar vojni u poseti Vašingtonu

Planeta -

Portparol Pentagona Džon Kirbi odbio je da kaže da li Sjedinjene Države i Izrael razmišljaju o vežbama na kojima se pripremaju za eventualni napad na iranska nuklearna postrojenja, ako diplomatija ne uspe da oživi Zajednički sveobuhvatni plan sa kojim će se Iran zaustaviti svoj nuklearni program.

„Neću da ulazim u konkretne scenarije obuke i nema dodatnih ili konkretnijih vežbi o kojima bih danas mogao da razgovaram“, rekao je Kirbi na pitanje da li su Sjedinjene Države pristale da održe zajedničke vojne vežbe sa Izraelom usmerene na iranska nuklearna postrojenja.

Kirbi je dodao da su američki ministar odbrane Lojd Ostin i izraelski ministar odbrane Beni Ganc razgovarali o vojnoj spremnosti protiv Irana tokom sastanka u Pentagonu u četvrtak.

Ranije ove nedelje, mediji su izvestili da su izraelski i američki zvaničnici razgovarali o planovima za potencijalne vojne vežbe kako bi se pripremili za mogući napad na iranska nuklearna postrojenja u slučaju da diplomatski alati ne funkcionišu na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma. U maju 2018. Sjedinjene Države su se povukle iz JCPOA čiji je cilj smanjivanje iranskog nuklearnog programa, a potpisale su ga Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Evropska unija.

Kurir.rs/Sputnik international

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja