MOSKVU BRINE KONCENTRACIJA SNAGA SAD U ZEMLJI NATO Peskov: Mi Turskoj dajemo odbrambene sisteme, ovde se radi nečem opasnijem!
Foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN, Profimedia

procena

MOSKVU BRINE KONCENTRACIJA SNAGA SAD U ZEMLJI NATO Peskov: Mi Turskoj dajemo odbrambene sisteme, ovde se radi nečem opasnijem!

Planeta -

Rusija je zabrinuta zbog koncentracije američkih trupa u Grčkoj, rekao je predsednik za štampu Dmitrij Peskov u intervjuu za TV kanal ANT1.

Razgovor je vođen uoči sastanka ruskog lidera Vladimira Putina i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa u Sočiju. TV kanal je to u potpunosti prikazao u subotu uveče. Izveštač je rekao da je Moskva izrazila zabrinutost zbog novog odbrambenog sporazuma između Atine i Vašingtona i upitao šta zabrinjava Kremlj u ovoj saradnji.

„Problem je veoma jednostavan. Sve više NATO i američkih vojnika se koncentriše na vašu teritoriju. Prevozite stotine i hiljade komada vojne opreme kroz Aleksandrupolis i tako dalje. Otvarate nove baze za NATO, a NATO nas istovremeno naziva neprijateljem. A NATO formuliše glavni cilj alijanse, koji nije ništa drugo do obuzdavanje Rusije. Ovo nas brine. Morate nas razumeti “, rekao je portparol.

Na opasku da Grčka ima takvu reakciju na isporuku sistema PVO S-400 Turskoj, Peskov je istakao da je reč o odbrambenom sistemu. „Ono što se transportuje kroz Aleksandrupolis nije odbrambena oprema. Ja bih tako odgovorio“, rekao je Peskov. Grčka je ranije priznala da je S-400 odbrambeno oružje. Na pitanje da li veruje da bi Grčka mogla da postane neprijateljska prema Rusiji, portparol Kremlja je odgovorio: „Ne, nikada”.

Peskov je istovremeno dodao da Atinu vezuju okolnosti koje proizilaze iz članstva u NATO. Prema njegovim rečima, to je problem za Moskvu, jer se alijansa širi ka ruskim granicama. Govoreći o tome kakvu reakciju Grčke očekuje ako Evropska unija uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Peskov je rekao da Moskva tretira Atinu kao partnera i da bi volela da se i dalje ponaša isto. On je napomenuo da je Grčka suverena zemlja i da ima pravo da samostalno odlučuje, odgovarajući na pitanje da li očekuje da država vodi politiku drugačiju od EU.

Luka Aleksandropolis je sada najveći transport američkih trupa u istoriji. Kroz nju će biti isporučeno 120 helikoptera i hiljadu borbenih vozila raznih tipova, kao i vojna lica koja će ići u zemlje istočne Evrope. Kako je ranije rekao ministar nacionalne odbrane Grčke Nikos Panajotopulos, ova baza je dizajnirana da služi interesima SAD u regionu i boljoj kontroli. On je ranije na forumu NATO-a u Estoniji rekao da NATO mora da odgovori na akcije Moskve i da se „pripremi za dugu borbu u odnosima sa Rusijom”.

U poslednje vreme Kijev i zapadne zemlje redovno optužuju Moskvu da priprema „invaziju“ na Ukrajinu. Rusija je više puta demantovala takve izjave, ističući da se one koriste kao izgovor za povlačenje snaga i opreme NATO-a do ruskih granica. Prema rečima Peskova, Moskva ne kuje nikakve agresivne planove, neće nikoga da napada, a kretanje trupa preko sopstvene teritorije nikome ne bi trebalo da smeta.

Kurir.rs/Rusnext.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track