SI BESAN ZBOG BAJDENOVOG DEMOKRATSKOG SAMITA: Ta njihova demokratija je oružje za masovno uništenje!
Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

oštre reči

SI BESAN ZBOG BAJDENOVOG DEMOKRATSKOG SAMITA: Ta njihova demokratija je oružje za masovno uništenje!

Planeta -

Američka demokratija je "oružje za masovno uništenje", poručeno iz Pekinga.

Kina je u subotu američku demokractju nazvala "oružjem za masovno uništenje", nakon samita za demokratiju koji su Sjedinjene Države organozovale kako znak podrške istomišljenicima u borbi protiv autokratskih režima.

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtuelnog samita - zajedno sa zemljama među kojima su Rusija i Mađarska - i ljutito je reagovala, optužujući američkog predsednika Džoa Bajdena da izaziva ideološke podele iz doba Hladnog rata.

"'Demokratija' je odavno 'oružje za masovno uništenje' koje SAD koristi za uplitanje u druge države", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova i optužio SAD da su "podstakle 'obojene revolucije'" u inostranstvu.

Ministarstvo je takođe navelo da je Vašington organizovao samit kako bi "povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizovao i naoružavao demokratiju... (i) podsticao podele i sukobe".

Umesto toga, Peking je obećao da će se "odlučno odupreti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokratija".

Uoči samita, Kina je pojačala propagandni napad kritikujući američku demokratiju kao korumpiranu i neuspešnu i umesto toga iznela svoju verziju "narodne demokratije" u beloj knjizi objavljenoj prošle sedmice čiji je cilj da ojača legitimitet sve autoritarnije vladajuće Komunističke partije pod predsednikom Sijem Đinpingom.

Iako je SAD u više navrata demantovao da će biti novog hladnog rata sa Kinom, napetost između dve najveće svetske ekonomije poslednjih godina su porasle zbog brojnih pitanja, od trgovine i tehnološkog napretka do ljudskih prava, Tajvana i ujgurskog pitanja.

Američko ministarstvo finansija je u petak sankcionisalo dvojicu visokih kineskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava u regiji Ksindžiangu i stavilo kinesku firmu za nadzor veštačke inteligencije SenseTime na crnu listu zbog svoje tehnologije prepoznavanja lica koja cilja na ujgursku manjinu.

Tajvan, ostrvo na koje Kina polaže pravo, pozvan je na američki samit. Peking je, međutim, dobio podsticaj kada je Nikaragva odustala od prethodnog saveza sa Tajvanom, ostavivši tako Tajpej sa samo 14 diplomatskih saveznika.

Kao odgovor na to, američki Stejt department je pozvao "sve zemlje koje poštuju demokratske institucije" da "prošire angažman" s ostrvom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track