IRANAC (85) MUNJEVITO PROTERAN IZ KANADE U Iranu mu preti pogubljenje jer je radio za tajnu službu ŠAHA! Porodica u šoku
Foto: Printscreen/Twitter

tajni dil otave i teherana

IRANAC (85) MUNJEVITO PROTERAN IZ KANADE U Iranu mu preti pogubljenje jer je radio za tajnu službu ŠAHA! Porodica u šoku

Planeta -

Osamdeset i petogodišnji Mirzaali Vaezzad nije ni slutio da će mu se život iz korena promeniti kada je kandaska policija pre nekoliko dana uhapsila njega i nejgovu suprugu, a onda ga ekspresno odvezli na aerdorom i isporučili Iranu, zbog obtužbi da je bio član tajne policije SAVAK iranskog kralja Šaha Reze Pahlavija od 1964-1979 godine.

Kako je saopštila kandaska CBC Mirza Al Avez -Zaeda , živi u Kanadi bez statusa od 1997. godine, kada su on i njegova porodica došli u Kanadu.

Zahtev Mirzaalijeve supruge za stalni boravak prvo je odobren 2003. godine, ali je kasnije odbijen. Kanadska vlada je odbila da mu odobri politički azil na zahtev iranskog režima, tvrde iranci koji su protivnici islamske vlasti u Teheranu.

Kandaska migraciona služba odbila je njegovu prijavu zbog njegovog rada za iransku obaveštajnu organizaciju SAVAK decenijama pre Islamske revolucije i svrgavanja šaha 1979. godine. Porodica proteranog Iranca kao i njegovi advokati tvrde da je njegovo učešće u organizaciji, koja je optužena za kršenje ljudskih prava, uključujući mučenje i ubistva, bila minimalna.

Mirzaali Vaezzade jeste bio pripadnik SAVAK-a između 1964. i 1979. Tih godina, SAVAK je hapsio Homeinija i progonio njegove pristalice. Homeini je kasnije formirao Islamski režim koji je vodio teror širom sveta od 1979. Godine 1979.Izrael je sklonio stotine bivših članova SAVAK-a koji su napustili Iran da bi izbegli pogubljenje od strane Islamskog režima.

Zatim je juče uhapšen i deportovan. Sve je bilo na zahtev #iranskog režima. Na zahtev #iranskog režima, kanadska policija ga je uhapsila, a #Kanadska granična služba ga je odmah deportovala, a da mu nije dozvolila da se oprosti od porodice. Sumnja se da ga je Kanada prodala sa kanadskim državljaninom zatvorenim u #Iranu! To je trenutak kada je njegova porodica shvatila da ga je deportovala u #Iran #Canada's Border Services Agenci. Brzo su deportovali Mirzalija Vaezzadeha nazad u Iran kako mu ne bi dozvolili da dobije pomoć svog advokata. Vrlo je moguće da je sve to bio deo tajnog dogovora sa iranskim režimom

Mirzaalijeva porodica i advokat kažu da je njegovo učešće u organizaciji, koja je optužena za kršenje ljudskih prava, uključujući mučenje i ubistva, bila minimalna.

„Vlada Irana je bila neprijateljski nastrojena prema ljudima koji su radili za šaha. To je bilo decenijama unazad, a on jeste imao izuzetno beznačajnu i kratkoročnu ulogu, rekao je njegov advokat David Matas.

"Mirzaali je napustio rad za SAVAK nakon što je saznao da se bavi kršenjem ljudskih prava, rekao je njego sin Masoud Vaezzadeh kome imigracione vlasti Kanade nisu dozvolili da se oprosti od svog oca.

„Nisu mi dozvolili da razgovaram sa njim preko telefona. Rekli su zato što je u pritvoru. Kao da je bio kriminalac, potpuno su ga tretirali kao kriminalca, gore od kriminalca“, rekao je Masud.

Imigracione vlasti kažu da je Mirzaali znao za SAVAK-ove zločine do 1964. godine, ali je nastavio da radi za njih do 1970. Dok je radio za organizaciju, Mirzaali je pregledao dosijee oko 20.000 ljudi, od čega je 8.000 upućeno obaveštajnim zvaničnicima, zbog čega je 2017. odlučeno da se odbaci njegov zahtev za sudsko preispitivanje njegovog slučaja.

Sudija je u odluci napisao da je Mirzaali "priznao da, je znao da, pojedinci mogu biti podvrgnuti mučenju, pritvoru, maltretiranju, pa čak i smrti".

Matas je napisao pismo CBSA, tražeći odlaganje deportacije Mirzaalija na osnovu toga što su on i njegova supruga slabog zdravlja i da je prošlo pet godina od kada mu je zahtev za stalni boravak prvobitno odbijen.

"Razdvajaju ih nakon 65 godina kada su bolesni i najpotrebniji su jedno drugom", rekao je Masud.

Kako se situacija razvijala u četvrtak, bilo je očigledno da pismo advokata nije bilo dovoljno da Mirzaalija zadrži u zemlji.

„Odluka da se neko ukloni iz Kanade nije doneta olako“, rekli su zvaničnici CBSA u izjavi za CBC Nevs.

„Istovremeno, Zakon o imigraciji i zaštiti izbeglica navodi da se nalozi za deportaciji moraju sprovesti što je pre moguće, a CBSA je čvrsto opredeljena za to. Masudov otac je prvo na let za Toronto, a zatim za Dubai, i na kraju za Teheran, gde mu najverovatnije preti pogubljenje.

Kurir.rs/A.M./CBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track