300.000 STRADALIH Kina održala memorijalnu ceremoniju za žrtve Nanđinškog masakra
Foto: Foto Kineski radio internacional

Najvarvarskija epizoda japanskog imperijalizma

300.000 STRADALIH Kina održala memorijalnu ceremoniju za žrtve Nanđinškog masakra

Planeta -

Kina održala memorijalnu ceremoniju za žrtve Nanđinškog masakra Kina je u ponedeljak održala memorijalnu ceremoniju u memorijalnoj sali u gradu Nanđingu u istočnoj kineskoj provinciji Đijangsu, u znak sećanja na 300.000 žrtava masakra u Nanđingu, piše kineski radio internacional.

2014. godine najviše zakonodavno telo Kine odredilo je 13. decembar kao nacionalni dan sećanja na žrtve masakra u Nanđingu, koji se dogodio nakon što su japanske trupe zauzele taj grad 13. decembra 1937. godine.

Japanski osvajači su ubili oko 300.000 kineskih civila i nenaoružanih vojnika tokom šestonedeljnog masakra, što ga čini jednom od najvarvarskijih epizoda Drugog svetskog rata.

Osmoj nacionalnoj memorijalnoj ceremoniji za žrtve masakra prisustvovale su porodice preživelih, zvaničnici centralne vlade i studenti.

Nacionalna zastava se vijorila na pola koplja na trgu, a stanovnici Nanđinga odali su poštu žrtvama minutom ćutanja.

"Moramo učiti iz istorije i otvoriti nove mogućnosti u budućnosti. Ovo je naš način da pokažemo našu posvećenost mirnom razvojnom putu", izjavila je vicepremijerka Kine Sun Čunlan.

Ove godine obeležava se 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine (KPK), podsetila je Sun i dodala da je KPK u proteklom veku pomogla kineskom narodu da prevaziđe razne poteškoće i da napravi veliko dostignuće u izgradnji socijalizma sa kineskim karakteristikama.

„Moramo se držati ideje usredsređene na ljude i da se suočimo sa svim vrstama rizika na svom putu napred, te da radimo sa ljudima i imamo na umu interese ljudi, posebno kada smo suočeni sa epidemijom kovida-19 širom sveta“, istakla je zamenica premijera.

Ona je pozvala prisutne zvaničnike da stanu zajedno sa narodom, da razvijaju sveopštu narodnu demokratiju, kao i da konsoliduju rezultate u procesu smanjenja siromaštva, ali i da reše neravnotežu u razvoju kako bi se došlo do zajedničkog prosperiteta.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track