VIRTUELNI SASTANAK: Putin i Si u sredu o Ukrajini, bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima
Foto: EPA/SERGEI ILYIN / KREMLIN POOL/SPUT

intenzivna diplomatija

VIRTUELNI SASTANAK: Putin i Si u sredu o Ukrajini, bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima

Planeta -

Posle prošlonedeljnog samita sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, Vladimir Putin će se sada virtuelno sastati sa kineskim liderom Si Đinping om sredinom nedelje.

Si i Putin će, kako je saopšteno iz kineskog ministarstva spoljnih poslova, razmotriti bilateralne odnose i međunarodna pitanja, ali i tenzije između Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

Portparol ministarstva nije naveo specifične teme video samita zakazanog za 15. decembar.

"Dvojica lidera će razmotriti kinesko-ruske odnose i saradnju u različitim oblastima tokom protekle godine", rekao je Vang Venbin i dodao da će lideri takođe "na najvišem nivou isplanirati razvoj bilateralnih odnosa sledeće godine".

Bajden je upozorio Putina tokom prošlonedeljnog video samita da će se Rusija suočiti sa bolnim sankcijama koje će joj naneti veliku ekonomsku štetu ako napadne Ukrajinu.

Ruski predsednik je odgovorio da su "ruske trupe na svojoj teritoriji i da nikome ne prete“, rekao je njegov savetnik za spoljne poslove Jurij Ušakov.

Proteklih godina, Kina i Rusija sve više zajednički nastupaju kako bi se suprotstavile dominaciji SAD nad međunarodnim ekonomskim i političkim poretkom, piše AP.

Obe zemlje su se suočile sa sankcijama zbog svoje unutrašnje politike, Kina zbog navodnog zlostavljanja manjina, posebno ujgurskih muslimana u Sinđangu, i gušenja prodemokratskog pokreta u Hongkongu. Peking i Vašington takođe ostaju u sukobu oko trgovine, tehnologije i kineskog vojnog zastrašivanja Tajvana, za koji Peking tvrdi da je njihova teritorija.

Vang je rekao da se očekuje da će bilateralni sastanak američkih rivala "dodatno poboljšati međusobno poverenje na visokom nivou između dve strane“.

Putin je tražio garancije da proširenje vojnog saveza NATO-a nikada neće uključiti Ukrajinu, što je zahtev koji su SAD i njihovi saveznici iz NATO-a odbacili.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track