EU UDARILA NA RUSKE PLAĆENIKE Brisel uveo sankcije Vagner grupi zbog navodnog kršenja ljudskih prava! Optužili i PUTINOVOG KUVARA!
Foto: Shutterstock, Youtube screenshot/TRT World

opasno

EU UDARILA NA RUSKE PLAĆENIKE Brisel uveo sankcije Vagner grupi zbog navodnog kršenja ljudskih prava! Optužili i PUTINOVOG KUVARA!

Planeta -

Evropska unija je u ponedeljak uvela sankcije ruskom privatnom vojnom preduzeću Vagner Grupu, kao i osam pojedinaca i još tri energetske kompanije u Siriji optužene za pomaganje u finansiranju plaćenika u Ukrajini, Libiji i Siriji.

EU je optužila Vagnerovu grupu, čiji su članovi uglavnom bivši službenici, za kršenje ljudskih prava i rekla da su izveli tajne operacije u ime Kremlja.

„Grupa Vagner je odgovorna za ozbiljna kršenja ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku“, navodi EU u svom zvaničnom časopisu, navodeći mučenje i vansudska pogubljenja.

Identifikovano je osoblje Vagnera koje izvodi operacije u nekoliko zona sukoba, uključujući susednu Rusiju Ukrajinu, ratom razorenu Siriju i nekoliko nemirnih afričkih zemalja.

Francuska je posebno vršila pritisak na svoje partnere iz EU da deluju, tvrdeći da su Vagnerovi prodori u Libiju, Mali i Centralnoafričku Republiku imali destabilizujući efekat.

Ruska vlada poriče bilo kakvu vezu sa grupom, koja se poredi sa sličnim američkim privatnim vojnim jedinicama, kao što je ozloglašena bivša grupa Blackvater.

Međutim, francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan nazvao ih je „kompanijom ruskih plaćenika koja vodi rat po punomoćju za račun Rusije“ i dodao: „Čak i ako Rusija to poriče, niko nije prevaren“.

Evropske diplomate su rekle da će blok iskoristiti nekoliko postojećih režima sankcija kako bi dodao imena osoblja i firmi povezanih sa Vagnerom na liste meta.

Rekli su da bi lista takođe bila upozorenje zemljama koje su u iskušenju da angažuju Vagnerove jedinice, kao što je Mali, bivša francuska kolonija u kojoj se evropske trupe bore protiv islamističkih pobunjenika.

Navodi se da Vagnera finansira 60-godišnji biznismen iz Sankt Peterburga Jevgenij Prigožin, navodno blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Nazvan „Putinov kuvar“ zbog svojih bliskih veza sa Kremljom, Prigožin je već pogođen sankcijama EU i SAD zbog destabilizacije Libije i mešanja u američke izbore.

„Vagner grupu finansira Jevgenij Prigožin“, saopštila je EU u ponedeljak u svom zvaničnom žurnalu.

Prigožin je još jednom negirao bilo kakve takve veze u saopštenju objavljenom u petak.

Malo je verovatno da će zabrane putovanja i zamrzavanje imovine imati veliki uticaj na Moskvu, ali označavaju dalje zaoštravanje spoljne politike EU prema Rusiji, kažu diplomate.

Sjedinjene Države ?? i Evropska unija ?? imaju sankcije protiv Jevgenija Prigožina

Ove sankcije nisu odvratile aktivnosti Vagner grupe, a nove sankcije EU verovatno neće biti efikasnije

Među metama, EU je stavila na crnu listu Dimitrija Utkina, bivšeg oficira ruske vojne obaveštajne službe (GRU), rekavši da je on osnivač Vagner grupe i odgovoran za „koordinaciju i planiranje operacija za raspoređivanje plaćenika Vagner grupe u Ukrajini“.

Druga dvojica, Denis Haritonov i Sergej Ščerbakov, bili su deo grupe navodnih Vagnerovih plaćenika koji su nakratko zadržani u Belorusiji prošle godine i vraćeni u Rusiju, navodi beloruska državna novinska agencija Belta.

EU je takođe saopštila da se Haritonov borio za Rusiju na istoku Ukrajine, „lično oborio ukrajinski helikopter“ u regionu i „dobio Orden Ruske Federacije za zasluge za otadžbinu“.

Sankcije su podvrgnute i trima ruskim subjektima, povezanim sa Vagner grupom, za koje je EU rekla da su uključeni u proizvodnju nafte i gasa u Siriji.

Odvojeno, EU je u ponedeljak usvojila režim sankcija koji se odnosi na Mali, iako nisu dodana nikakva imena.

Malijska vojna hunta je razgovarala o razmeštanju Vagner grupe u Maliju, prema izveštajima novina. Francuska kaže da upotreba Vagnerovih jedinica nije prihvatljiva jer ima svoje trupe u regionu.

Ekonomski odgovor na vojni napad na Ukrajinu Sankcije Vagner grupi najavljene su nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, koji su nagovestili spremnost da uvedu velike nove mere usmerene na rusku ekonomiju ako gomilanje trupa u blizini ukrajinske granice dovede do direktne vojne akcije.

„Dozvolite mi da još jednom čvrsto kažem da Evropska unija stoji ujedinjena u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel novinarima u Briselu.

„Ministri – svi oni – bili su danas vrlo jasni da će svaka agresija na Ukrajinu imati političke posledice i visoku ekonomsku cenu za Rusiju.

„Globalno koordiniramo sa našim transatlantskim partnerima i istomišljenicima“, dodao je on.

Pre razgovora, Gabrijelijus Landsbergis iz Litvanije naglasio je da pretnje sankcijama predstavljaju odvraćanje, ali da će, ako se pokažu neophodnim, one morati da budu „razmera bez presedana“.Sastanak u ponedeljak bio je prvi savet EU za spoljne poslove za novu nemačku ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, političarku Zelenih koja je prošle nedelje stupila na dužnost u novoj koaliciji kancelara Olafa Šolca.

Berlin drži jednu od najvažnijih karata u špilu sankcija, ako odluči da Putinove akcije opravdavaju blokiranje gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke.

Upitan o pretnji Ukrajini pre nego što je krenuo u Brisel, Berbok je za televiziju ZDF rekao da „u slučaju dalje eskalacije, ovaj gasovod ne bi mogao da počne da radi“.

Posle sastanka u Briselu, Berbok je insistirao da je stav Nemačke o gasovodu bio jasan, bez ponavljanja, i rekao da bi „svaka akcija Rusije imala teške diplomatske posledice“.

Kurir.rs/France24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track