I PIJANI HRVAT IZAZVAO SUDAR BRODOVA U BALTIKU: Magla nije bila toliko gusta VIDEO
Foto: Johan NILSSON / AFP / Profimedia

bruka

I PIJANI HRVAT IZAZVAO SUDAR BRODOVA U BALTIKU: Magla nije bila toliko gusta VIDEO

Planeta -

Švedska obalna straža objavila je u ponedjeljak da razmatra "grubi nemar" i pijanstvo u kaznenoj istrazi koja je otvorena nakon sudara dvaju brodova u Baltičkom moru u kojem je jedna osoba poginula, a jedna se još smatra nestalom.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a dva člana posade nestala su u ledenom Baltičkome moru.

Čelnik istražnog tima Džonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih krivičnih dela, uključivo "grubi nemar" i "pijanstvo na moru".

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Skot Kerier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

Najprije je bilo objavljeno da su dve osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva.

Obalna straža trenutno provodi niz istražnih mjera, a nekoliko je osoba i privedeno, rekao je Tholin.

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživeti u tako hladnoj vodi duže od sat vremena.

Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stepena Celzijusa, a vazduha pet.

Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog broda je dobro.

"Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti", rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, tvrtke koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uslovi "nisu neuobičajeni" u ovo doba godine.

I CNN javlja kako je alkohol kumovao nesreći, kao i da je jedna od osoba koja je u njoj ulčestvovala hrvatski državljanin.

Pritvoreni su britanski i hrvatski državljanin, tvrde tužioci. CNN dodaje da je u akciji spašavanja u jednom trenutku ulestvovalo čak deset brodova te više helikoptera.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja