KOGA SVE MEDIJI VIDE U TRCI ZA BAJDENOVO MESTO 2024: Na listi dva ministra, dva kongresmena, guverneri, gradonačelnici.... VIDEO
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

cnn objavio

KOGA SVE MEDIJI VIDE U TRCI ZA BAJDENOVO MESTO 2024: Na listi dva ministra, dva kongresmena, guverneri, gradonačelnici.... VIDEO

Planeta -

CNN je u ponedeljak predložio 11 kandidata koji bi mogli da zamene predsednika Džoa Bajdena na izbornoj listi demokrata 2024.

Novinska mreža, kojoj se Bela kuća udvarala da smanji izveštavanje o Bajdenovom lošem ekonomskom stanju, priznala je da su predsednikovo „starost“ i „stalne političke borbe“ faktor u razmatranju 2024.

Bajdenov rejting odobravanja pao je na niskih 30-ih usred 40-godišnje visoke inflacije, krize na južnoj granici i smrtonosnog povlačenja Avganistana zbog kojeg su stotine Amerikanaca ostale nasukane u zemlji. On će napuniti 82 godine dve nedelje nakon izbora 2024. godine.

Ako se Bajden ne kandiduje, CNN je sugerisao da bi sledećih 11 kandidata moglo biti zainteresovano za njegov posao:

Potpredsednica Kamala Haris

Ministar saobraćaja Pete Batidžidž

Senator Elizabet Voren (D-MA) Senator Ejmi Klobučar (D-MN)

Guverner Severne Karoline Roj Kuper (D)

Bivši gradonačelnik Nju Orleansa Mič Landrieu (D)

Ministarka za trgovinu Đina Raimondo

Guverner Mičigena Grečen Vitmer (D)

Guverner Nju Džersija Fil Marfi (D)

Guverner Ilinoisa Džej B. Pricker (D)

Bivši član Predstavničkog doma Džordžije Stejsi Abrams (D)

U ponedeljak je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki komentarisala glasine o Bajdenovoj „političkoj sudbini” i da li će demokrate zameniti Bajdena 2024.

„Poruka Bele kuće je usredsređena na ono za šta je američki narod izabrao predsednika“, rekla je Psaki. „Predsednik ima svaku nameru da se kandiduje za reizbor.

Razgovor o potencijalnoj Bajdenovoj zameni 2024. podstiče Njujork Tajms, koji je objavio članak u nedelju u kojem se kaže da „nema manjka spekulacijaa o opcijama ako on nastavi da posustaje“.

U članku Tajmsa sugeriše se da bi se Demokratska partija mogla suočiti sa mogućim spornim predizborima između kandidata demokrata zbog straha od Bajdenove „nepopularnosti“ i „trampovog povratka“.

„Neksus anksioznih struja u Demokratskoj stranci podstakao je spekulacije o mogućim spornim predizborima za dve godine“, piše u publikaciji. „Povrh zabrinutosti u vezi sa godinama gospodina Bajdena i sadašnjom nepopularnošću, među demokratama postoji sveobuhvatni strah od mogućnosti povratka Trampa — i odlučnost da stranka mora imati snažnog kandidata da bi to sprečila.

U međuvremenu, oktobarska anketa otkrila je da veći broj demokrata veruje da Bajden nije najbolji kandidat da zadrži Belu kuću 2024.

Samo 36 odsto demokrata navelo je da je Bajden njihov izbor za izbore 2024. godine, dok 44 odsto veruje da će novi kandidat povećati njihove šanse da zadrže predsedničku funkciju.

Kurir.rs/Brajtbart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track