DOLARU SU DANI ODBROJANI? Ugledni investitor uveren da najmoćnija svetska valuta neće izdržati ekonomsku krizu u SAD
Foto: Shutterstock

kraj hegemonije usd

DOLARU SU DANI ODBROJANI? Ugledni investitor uveren da najmoćnija svetska valuta neće izdržati ekonomsku krizu u SAD

Planeta -

Da li ćemo videti kraj hegemonije dolara? Ugledni investitor misli da hoćemo.

Čuveni investitor Džim Rodžers rekao je da planira da rasproda svog udela u dolarima čim valuta dostigne sledeći vrhunac, jer će trenutno stanje američke ekonomije neizbežno staviti tačku na globalnu hegemoniju dolara.

"Nadam se da sam dovoljno pametan da ga prodam tokom sledećeg velikog jačanja“, rekao je Rodžers, a prenosi ruski poslovni dnevnik RBK.

Investicioni guru je priznao da ljudi i dalje vide američku nacionalnu valutu kao sigurno utočište u lošim vremenima. Međutim, američka ekonomija trenutno je u teškom stanju i taj dolarski "balon" bi vrlo lako mogao da pukne, rekao je on.

Godišnja inflacija u SAD dostigla je 6,8 odsto u novembru, najviše u skoro četiri decenije, i navodno je na ivici dostizanja granice od 7,2 odsto zabeležene krajem juna 1982.

Rodžers navodi da bi, kada sledeći put dođe do pucanja "balona", to moglo da znači kraj vladavine dolara kao vodeće svetske valute.

"Nijedna zemlja na svetu nikada nije bila toliko zadužena kao SAD“, rekao je Rodžers. "Mislim da bi ovo moglo dovesti do kraja dominacije dolara", dodao je on.

Osim porasta inflacije u SAD, najnoviji pokušaji da se svetska trgovina i finansije udalje od američkog dolara takođe potkopavaju poseban status dolara, rekao je strateg. Spomenuo je Rusiju, Kinu, Iran, Indiju i Brazil kao primere ovog trenda.

Rodžers je, inače, američki investitor i finansijski komentator i predsedavajući kompanije Biland intrests. Koosnivač je Kvantnog foruma i Soroševog menadžment fonda kao i berze Rogers International Commodities Index.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track