KAKAV PUTIN, BAJDEN, SANKCIJE I UKRAJINA Amerikanci masovno kupuju rusku municiju! Za 10 meseci iskeširali 157,9 miliona dolara
Foto: Shutterstock

Koriste rupe u zakonu

KAKAV PUTIN, BAJDEN, SANKCIJE I UKRAJINA Amerikanci masovno kupuju rusku municiju! Za 10 meseci iskeširali 157,9 miliona dolara

Planeta -

Izvoz ruske municije u SAD dostigao je najviši nivo u istoriji, uprkos tome što je Vašington uveo sankcije moskovskoj industriji naoružanja, primoravajući kupce da iskoriste rupe u zakonu kako bi se dočepali zaliha metaka i granata.

Novi izveštaj američkog Biroa za popis stanovništva, koji pokazuje da su američke kompanije kupile rusku municiju u vrednosti od 157,9 miliona dolara u samo prvih 10 meseci 2021. godine, najviše od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Prethodni rekord iznosio je 148 miliona dolara u 2016, tokom 12 meseci. Godine 2020. američke kompanije uvezle su iz Rusije municiju u vrednosti od 120 miliona dolara.

Ukupno su američke kompanije uvezle više od 7.700 tona ruske municije u periodu januar-oktobar 2021.

Ove rekordne brojke stigle su uprkos merama koje je Vašington doneo protiv ruskih proizvođača oružja.

U avgustu je američki Stejt department najavio „drugu rundu sankcija Ruskoj Federaciji zbog njene upotrebe nervnog agensa „Novičok““ u navodnom trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Paket je uključivao ograničenja za vatreno oružje i municiju proizvedenu u Rusiji.

Američko udruženje za žalilo se da bi sankcije više naštetile američkom biznisu nego Rusiji, objašnjavajući: „Izvoz municije u Sjedinjene Države je samo mali procenat BDP-a Ruske Federacije, ali municija ruskog porekla čini veliki deo američke zalihe municije“.

Jurij Kapištik, ruski advokat, složio se sa ocenom NRA, rekavši za Izvestiju da će ruske fabrike moći da opstanu na državnim narudžbama i drugim izvoznim tržištima.

Međutim, mnogi američki uvoznici uspeli su da zaobiđu mere zahvaljujući rupi u zakonu koja im je omogućila da dobiju dvogodišnje dozvole za kupovinu municije u intervalu između objave sankcija i njihovog stvarnog uvođenja.

Američka preduzeća koja su dobila ove dozvole moći će da nastave da nesmetano kupuju rusku municiju do jeseni 2023. godine.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track