21:12

Vladislav Jovanović i Dimitrije Milić o odnosu Rusije i Ukrajne

trajno žarište

VLADISLAV JOVANOVIĆ: Geopolitička igra Rusije i Zapada u kojoj se dovode do USIJANJA! MILIĆ: SAD nemaju obavezu da brane Ukrajinu

Planeta -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je u petak ruske zahteve da povuče obavezu prema Ukrajini iz 2008. da će ta zemlja jednog dana postati članica zapadne vojne alijanse.

Istovremeno, pojavljuju se tvrdnje da je Rusija nastavila da pojačava retoriku prema Kijevu dok je američki predsednik Džo Bajden razgovarao sa ukrajinskim liderom.

Za Kurir televiziju debatu su vodili diplomata Vladislav Jovanović i Dimitrije Milić spoljnopolitički analitičar.

- Ovo je jedan specifičan slučaj, Ukrajna je za Rusiju veoma važna jer ona ne može nikako da dopusti da ta država bude neprijateljski raspoložena prema njoj i još bude deo nekog vojnog sistema koji takođe ima rezervisane ambicije prema Rusiji - govori Jovanović.

Ukrajna, Rusija
foto: Kurir Televizija

- To je jedna geopolitička igra između Rusije i Zapada pre svega Amerike gde bi se odlučivalo dokle jedna strana može da ide a da drugu ne dovede u stanje neizdživosti - ističe Jovanović.

- Ta igra sa rečima i sa zaplašivanjima se nastavlja i ona izaziva drugu stranu i dovodi do usijanja sa prividnim slikama da iz toga može da nastane vojni sukob. Vojnog sukoba dok je anđeo čuvar nuklearna energija sa raketama tu je nemoguć i to znaju svi, ali se trude da pojačaju svoj geopolitički položaj time što bi ostvarili veći ili dominantniji uticaj na zemlje koje se graniče sa jednom ili drugom zemljom - govori Jovanović.

- Kada bi došlo do vojne invazije, Rusija bi tu imala vojnu superiornost bez obzira što je Ukrajinska vojiska spremnija bila 2014., 2015., 2016. godine, nešto je i opreme dobila od SAD i drugih država, ali realističnost toga je krajnje upitna - kaže Milić.

Ukrajna, Rusija
foto: Kurir Televizija

- SAD nemaju obavezu da brane Ukrajnu kao što imaju obavezu da brane Japan, Južnu Koreju ili ostale različite države u Južnoj Americi - ističe Milić.

- Ukrajna je jedno trajno žarište, tako bar zamišljaju na zapadu, koji treba da ograniči pažnju Rusije i da ih odvrati od drugih problema i da se međusubno iscrpljuju i da taj način eventualni povratak Rusije u zajedničku državu sa Rusijom bude nepovratan - kaže Jovanović.

- Zapad će ipak shvatiti da postoje granice njihovog interesovanja za korišćenje Ukrajne kao plan za korišćenje protiv Rusije u strategijskom ili političkom i da će na kraju ipak odustati od Ukrajne kao člana NATO-a - iznosi Jovanović.

Ukrajna, Rusija
foto: Kurir Televizija

- Rešenje bi bilo da se Džo Bajden i Vladimir Putin češće viđaju i deiskaliraju situaciju koja postoji trenutno između ove dve države - ističe Milić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:23

Milovan Drecun i Bojan Bilbija o Aljbinu Kurtiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track