SEVERNA RUSKA GRANICA ZAŠTIĆENA I OD DRONOVA: Jedinice Severne flote dobile novi protivvazdušni sistem Barnaul T-2
Foto: YT Screenshot/Military Caliber

oružje

SEVERNA RUSKA GRANICA ZAŠTIĆENA I OD DRONOVA: Jedinice Severne flote dobile novi protivvazdušni sistem Barnaul T-2

Planeta -

Vojnici iz 200. odvojene motostreljačke brigade ruske Severne flote proveli su četiri meseca na poligonu Jeisk na jugu Rusije kako bi naučili da rukuju novim protivvazdušnim sistemom Barnaul T-2.

Ove nedelje su svoje nove stečene veštine iskoristili na jednom od strelišta u Pečengi, nekoliko kilometara od granice sa Norveškom i Finskom.

„Dugo smo čekali na ovu opremu“, kaže Anatolij Raskevič, načelnik lokalne jedinice za proračun raketa, za vojnu TV Zvezdu. „Veoma smo srećni i zadovoljni što smo nabavili ovu tehnologiju i što možemo kako treba da radimo sa borbenim mašinama i komandnim punktom“, dodao je on.

Barnaul-T omogućava lokalnim jedinicama da značajno poboljšaju nadzor nad vazdušnim prostorom i prate leteće neprijateljske objekte. To uključuje i dronove, objašnjavaju lokalni instruktori.

„Uz pomoć radarske opreme koja je ugrađena u ovu tehnologiju možemo da otkrijemo cilj, a cilj postaje vidljiv na ekranu, a komandant deli informacije sa borbenim mašinama koje naknadno mogu da izvrše eliminaciju ili praćenje“, kaže Aleksandar Bičenkov, komandant raketnog diviziona.

Sistem je sada raspoređen u brigadi, saopštila je pres-služba Oružanih snaga Rusije. Nova oprema obezbeđuje povećanu efikasnost upravljanja snagama i jedinicama PVO i bolju koordinaciju njihovog delovanja, povećanu mobilnost i poboljšanu postojanost tehnike u borbenoj situaciji, objašnjavaju u VS.

Lokalni sistem Barnaul-T nose MT-LBu, amfibijska pomoćna oklopna guseničarska vozila.

Prema odbrambenom i obaveštajnom časopisu Džejns, vozila koja nose sistem Barnaul-T prvi put su otkrivena na izložbi odbrane i bezbednosti 2019. Od tada je sistem raspoređen u nekoliko ključnih jedinica Oružanih snaga Rusije.

200. odvojena streljačka brigada je deo 14. armijskog korpusa Severne flote i nalazi se u Pečengi, na poluostrvu Kola.

Kurir.rs/barentsobserver

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track