KORONA PROREĐUJE AMERIČKU VOJSKU: Više od 100 marinaca izbačeno iz službe jer su odbili da se vakcinišu protiv kovida
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

PREKRŠILI PRAVILA PONAŠANJA

KORONA PROREĐUJE AMERIČKU VOJSKU: Više od 100 marinaca izbačeno iz službe jer su odbili da se vakcinišu protiv kovida

Planeta -

Američki Marinci saopštili su da su iz svojih redova izbacili 103 čoveka jer su odbili da se vakcinišu protiv kovida 19.

Major Džim Stenger, portparol marinaca, rekao je da su pripadnici prekršili pravila službe jer su odbili vakcinu. Rok za vakcinaciju aktivnih marinaca bio je 28. novembar, ali rezervisti i dalje imaju rok do 28. decembra.

U smernicama objavljenim u oktobru, marinci su rekli da će odbijanje vakcinacije do roka biti razlog za otpuštanje iz službe. Pod "odbijanjem vakcine" vode se oni koji nemaju odobreno medicinsko ili administrativno izuzeće od vakcinacije, nemaju verski razlog i ne čekaju rešenje žalbe.

Stenger je rekao da je 95 odsto aktivnog osoblja barem delimično vakcinisano, dok je 94 odsto potpuno vakcinisano. Pored toga, 84 odsto rezervista je barem delimično vakcinisano, dok je 81 odsto potpuno vakcinisano.

Marinci su dobili 1.007 odobrenih izuzeća, dodao je on. .

Mornarica je odredila 28. novembar kao krajnji rok za vakcinaciju aktivnih pripadnika i ranije ove sedmice najavili su da će početi sa otpuštanjem onih koji nisu vakcinisani.

Vojska je saopštila da je šest komandanata, uključujući dva komandanta bataljona, smenjeno zbog toga što odbili vakcinu. U međuvremenu, vojnicima koji su odbili da se vakcinišu izrečeno je preko 2.700 opomena.

Vazduhoplovstvo je prošle nedelje saopštilo da je otpustilo 27 pripadnika osoblja zbog odbijanja da se vakcinišu.

Kurir.rs/Hil

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja