AUSTRALIJSKI SOCIJALISTA OPLEO PO MASKU On je s*ronja!
Foto: EPA / HANNIBAL HANSCHKE / POOL

autorski tekst

AUSTRALIJSKI SOCIJALISTA OPLEO PO MASKU On je s*ronja!

Planeta -

Izazovan je zadatak napisati članak razumne dužine o tome zašto je Ilon Mask govnar. Maskova predstava o sebi, koju je uspešno prodavao ljudima određenog tipa (kur*oglavnim kretenima) širom sveta, predstavlja vizionarskog preduzetnika koji se bori kako bi iskoristio tehnologiju za izgradnju bolje budućnosti za čovečanstvo. U stvarnosti, on je samo još jedan samoopsednuti kapitalista i potencijalni tiranin, koji uveliko živi od rada i inovacija radnika koje iskorišćava, očajnički se boreći za medijsku pompu, vođen svojim nezasitnim egom i apetitom za profitom, piše Džejms Plested za platformu australijskih socijalista ''Red Flag''.

U nastavku prenosimo jedan deo njegovog prošlogodišnjeg teksta:

Moglo bi se reći da je Mask zapravo Donald Tramp za one nepodnošljive ljude koji svake godine kupuju najnoviji model pametnog telefona.

Obojica su pažljivo negovali ideju da su usamljeni ratnici koji su se hrabro borili protiv snaga konzervativizma u poslu i protiv letargije u politici. Obojica su poznati po svom stalnom tvitovanju, održavajući konstantan tok komentara koji podivljaju od svakodnevnih do glupih i često potpuno neurednih. I jedni i drugi, u kontekstu pandemije covida-19, bili su čvrsto u kapitalističkom taboru kulta smrti, u početku su umanjujući važnost pretnje, a sada zagovarajući brzo ponovno otvaranje američke ekonomije uprkos upozorenjima naučnika da to ugrožava stotine hiljada života.

''Panika zbog koronavirusa je glupa“, napisao je Mask na Tviteru 7. marta prošle godine, baš kada su razmere zdravstvene krize postajale jasnije.

''Na osnovu trenutnih trendova, u SAD će verovatno biti skoro nula novih slučajeva do kraja aprila“, predvideo je on 20. marta. U aprilu i maju prošle godine bio je među najglasnijim kritičarima socijalnog distanciranja, stao na stranu Trampa i ohrabrivao krajnje desničarske proteste protiv izolacije.

Prošle godine, 29. aprila, na dan kada je Njujork tajms izvestio da je 2.514 Amerikanaca umrlo od Kovida-19 i da je prijavljeno više od 26.000 novih infekcija, Mask je tvitovao: „SLOBODNA AMERIKA SADA“, te potom kao odgovor na planove o ponovnom otvaranju te savezne države: "Bravo Teksas!" 12. maja 2020. napisao je: ''Tesla danas ponovo pokreće proizvodnju uprkos pravilima okruga Alameda. Biću u kontaktu sa svima ostalima. Ako neko bude morao da bude uhapšen, neka to budem ja.“

''Nedostatak brige o radnicima

Uprkos tome što je ostao veran svojim najavama i naredio radnicima Tesle da se vrate na posao tokom karantina u Kaliforniji, Mask nije uhapšen. Grupa Teslinih radnika i njihovih pristalica protestovala je protiv Maskove odluke ispred fabrike.

Jedan radnik, Karlos Gabrijel, rekao je novinarima da je odbio da se vrati na posao: „Zabrinut sam za svoje zdravlje. Veoma sam razočaran što Ilon Mask stavlja profit iznad zdravlja svojih radnika. Maskov nedostatak brige za zdravlje svojih radnika u kontekstu Kovida-19 ne bi trebalo da bude iznenađenje.

Tesla je poznat po svojoj užasnoj zdravstvenoj i bezbednosnoj politici.

-Hitna pomoć je pozvana u Teslinu fabriku u Fremontu u Kaliforniji više od 100 puta od 2014. godine zbog radnika koji su se onesvestili, imali vrtoglavicu, napade, abnormalno disanje i bolove u grudima, napisala je Džulija Keri Vong, tnovinarka Gardijana.

Džonatan Galesku, proizvodni tehničar u fabrici, rekao joj je: „Video sam ljude kako se onesvešćuju, udaraju o pod kao palačinke i razbijaju svoja lica. Nama ostalima samo bi rekli da radimo oko njega dok još leži na podu''.

Post na blogu Teslinog zaposlenog Hozea Morana iz 2017. godine pod naslovom ''Vreme je da Tesla sluša“ govori o niskim platama i lošim uslovima.

-Većina radnika Tesle zarađuje između 17 i 21 dolara na sat. Prosečan zaposleni u automobilskoj industriji u Americi zarađuje 25,58 dolara na sat i živi u mnogo jeftinijem regionu. Mnoge moje kolege putuju na posao sat ili dva u jednom pravcu, jer ne mogu sebi da prijušte život bliži fabrici , napisao je Moran.

Maska kao Tramp

Mask je žestoki protivnik sindikata. Pokušaji sindikalnog organizovanja zaposlenih Tesle oštro su dočekani. Nekoliko radnika otpušteno je nakon što je uprava otkrila organizacijske napore.

Drugi su ućutkani. Prema Moranu, u odgovoru na početnu sindikalnu organizaciju radnika 2017. godine, svaki je radnik morao da potpiše ugovor o poverljivosti koji preti posledicama, ako iskoriste svoje pravo da govore o platama i uslovima rada. Na temelju toga, američki Nacionalni odbor za radne odnose utvrdio je da Tesla krši radnička prava. Međutim, do danas su propali napori da se sindikalno organizuje Teslinih 40.000 radnika.

Maskove pristalice mogle bi da odgovore da je za razliku od većine drugih pripadnika njegove klase, on "self-made" preduzetnik, koji je svoje bogatstvo od 36 milijardi američkih dolara izgradio teškim radom i vizionarskim preduzetničkim duhom. To su gluposti. Mask, poput Trumpa, dolazi iz vrlo privilegiranog okruženja.

Njegov otac Erol bio je bogati južnoafrički preduzetnik, konsultant i investitor koji je prema izveštaju iz 2018. u južnoafričkom izdanju Biznis insajdera, iz hira kupio polovinu udela u rudniku smaragda u Zambiji, kako bi pomogao da se finansira raskošan životni stil njegove porodice, odnosno jahte, skijaška putovanja i skupi računari.

Mask je od malih nogu bio zaljubljenik u računare i nakon što se sa majkom 1989. preselio u Kanadu, brzo se razvio u veštog programera. Ova putanja se, međutim, ne razlikuje od razvoja stotina hiljada, ako ne i miliona ljudi široma sveta, od kojih je vrlo malo završilo u klasi milijardera. Ono što je Maska činilo posebnim nisu njegov naporan rad, talent ili vizija. Jednostavno je bio na pravom mestu, u pravo vreme, sa pravim vezama.

Mask je 1995. osnovao svoju prvu kompaniju Zip2, koja je nudila softverski vodič gradom za lokalne novine, uz pomoć 28.000 američkih dolara (što bi danas bilo 48.000 američkih dolara) njegova oca. To je bilo na početku procvata dotcoma, kada su investitori ubacivali novac u bilo koji računarski ili internee start-up koji bi se pojavio. Na vrhuncu tog buma 1999. godine, Zip2 je prodat za 307 miliona dolara, od čega je Mask dobio 22 miliona dolara. Zatim je iskoristio otprilike polovinu tog novca za osnivanje usluge internet bankarstva X.com, koja se spojila s konkurentskim Confinityjem i postala PayPal. Kada je 2002. PayPal prodat eBayu, Mask je otišao iz kompanije sa 180 miliona dolara.

''Ilon Mask je potpuni seronja''

Možda je, uprkos svemu tome, Mask samo zaista ljubazan i dobronameran momak u duši? Ne. Ako ništa drugo, na ličnom nivou, Mask deluje čak i odbojnije nego što sugerišu njegovi poslovni interesi.

Razvio je sklonost prema jeziku alt-righta, na primer tako što je 18. maja prošle godine na Tviteru objavio ''Uzmi crvenu pilulu“, dobro poznati metaforički izraz iz sveta muških prava i incela.

Ubeđen je da ''pametni ljudi“ moraju više da se umnožavaju, što je eugenička osobina koja se loše uklapa u njegovo poreklo kao pripadnika privilegovane bele elite Južne Afrike tokom aparthejda.

I ako sve to nije bilo dovoljno, Musk i njegov partnerka kanadska pevačica Grajms - nazvali su svoje novorođeno dete „Ks Æ A-12 Mask“, čin osnovne nehumanosti koji govori sam za sebe.

Ukratko, Ilon Mask je potpuni seronja - samo još jedan komad milijarderske prljavštine koji pomaže da se uništi naša planeta i društvo. Možda je najbolje da se o njegovom životu kaže da kada dođe revolucija, radnička klasa može da koristi rakete Spejs Iks da lansira Maska i ostale milijardere svetske klase na Mars, gde će imati potpunu slobodu da konstruišu preduzetničku utopiju za kojom čeznu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track