EMIRATI UKINULI CENZURU FILMOVA U BIOSKOPIMA: Umesto toga uvode novu kategoriju, a evo koja pravila su još ublažili
Foto: EPA/MAHMOUD KHALED

konzervativne zemlje zaliva

EMIRATI UKINULI CENZURU FILMOVA U BIOSKOPIMA: Umesto toga uvode novu kategoriju, a evo koja pravila su još ublažili

Planeta -

Filmovi koji se prikazuju u bioskopima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima više neće biti cenzurisani, objavile su vlasti danas, najavivši kreiranje nove kategorije filmova koji će biti zabranjeni za mlađe od 21 godine.

Filmovi sa rejtingom 21+ biće prikazivani u svojoj međunarodnoj verziji uz strogu kontrolu poštovanja starosnih granica, objavila je Kancelarija za medijsku regulativu na svom Tviter nalogu.

Cenzura je široko rasprostranjena praksa u arapskom svetu, posebno u veoma konzervativnom regionu Zaliva.

Scene filmova za koje cenzori veruju da mogu da krše lokalne običaje često se iseku tokom montaže ili zabranjuju prikazivanje celog filma.

Emirati, čijih 90 odsto stanovništva čine stranci, pokrenuli su poslednjih godina veliki projekat modernizacije postojećih propisa jer žele da postanu jedna od najotvorenijih zemalja u Persijskom zalivu.

Kako bi povećale atraktivnost života i boravka u Emiratima, vlasti su ublažile pravila o ograničenju konzumacije alkohola i ponudile strancima duži boravak u zemlji.

Ta zemlja je najavila i da će od 1. januara uvesti neradni vikend po uzoru na zapadne zemlje (neradne subote i nedelje).

U ostalim muslimanskim zemljama u regionu neradni dani su petak (dan velike molitve) i subota.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track