NOVA STRATEGIJA PEKINGA Kina u Iraku gradi 1.000 škola! Šta se krije iza ovog neobičnog gesta! Zapad pobesneo na Peking
Foto: Scerenshot

Posle odlaska amerikanaca

NOVA STRATEGIJA PEKINGA Kina u Iraku gradi 1.000 škola! Šta se krije iza ovog neobičnog gesta! Zapad pobesneo na Peking

Planeta -

Samo što su Sjedinjene Države objavile vest o završetku borbene misije u Iraku, pojavila se Kina i sa vlastima u Bagdadu potpisali sporazum o izgradnji 1.000 škola.

Sporazum je potpisan sa iračkom vladom krajem prošle nedelje. Kompanija "Pover China" obavezala se da će izgraditi 679, a druga "Sino Tech" izgraditi preostalih 321 školu.

Mnogi analitičari već smatraju da Kina zapravo mnogo bolje vodi spoljnu politiku od SAD prema određenim državama u kontekstu trenutnih dešavanja u Iraku. SAD su objavile kraj "borbenih misija" i prelazak trenutnih 2.5000 vojnika na ulogu savetnika, iako vlada u Bagdadu traži njihov definitivni odlaza, dok s druge strane Kina planira da počne sa izgradnjom i opremanjem novih škola.

Mnogi zapadni mediji smatraju da je sklapanje ovakvih sporazuma Kine i vlada pojednih država lukavo sredstvo za preuizmanje kontrole nad drugim državama, kao i da Peking zapravo opipava teren da vidi "koju cenu" su pojedine zemlje spremne da plate da bi dobili ono što je korisno za njihovu zemlju i stanovništvo

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track