OVAJ RAZVOD ĆE ŠEIKA SKUPO KOŠTATI: Vladar Dubaija mora ženi da plati ASTRONOMSKU cifru od 728 MILIONA, a umešan je i Pegaz!
Foto: Profimedia / David Davies

najskuplja nagodba

OVAJ RAZVOD ĆE ŠEIKA SKUPO KOŠTATI: Vladar Dubaija mora ženi da plati ASTRONOMSKU cifru od 728 MILIONA, a umešan je i Pegaz!

Planeta -

Vladaru Dubaija šeiku Mohamedu bin Rašidu al Maktumu naloženo je da svojoj bivšoj supruzi princezi Haji bint al Husein isplati više od 728 miliona dolara (500 miliona funti), u jednom od najskupljih brakorazvodnih nagodbi koje je ikada doneo britanski sud.

Ta cifra će se koristiti i za pokrivanje troškova obezbeđenja princeze Haje do kraja njenog života, kao i tekućih troškova za dvoje dece ovog para - Al Džalilu bint Mohammed Bin Rashid Al Maktoum (14) i šeika Zajedea bin Muhamed Bin Rašid Al Maktouma (9), uz bankarsku garanciju od 290 miliona funti.

Ukupan iznos koji bi deca trebalo da dobiju mogao bi biti oko 290 miliona funti, u zavisnosti od raznih faktora uključujući životni vek šeika ili moguće pomirenje dece i oca.

Nije određena totalna suma nagodbe jer prediđa i 11 miliona funti godišnje za troškove obezbeđenja princeze Haje i maloletne dece.

Sudija Filip Mur je zaključio da je porodici potrebno jako obezbeđenje jer glavna pretnja za njih dolazi od šeika Muhameda, a ne od "spoljnih" izvora.

Ovakva dluka je doneta u vezi sa šeikovom „kampanjom“ zastrašivanja princeze Haje, uključujući „njegovu sposobnost da koristi softver Pegazus, koji je dostupan samo vladama“, da špijunira princezu i njeno osoblje, što je otkriće koji se pojavio u sudskim dokumentima u oktobru.

Drugi detalji o bračnom životu šeika Muhameda i princeze Haje otkriveni su u pisanoj presudi, uključujući dokaze da je princeza platila četvorici službenika obezbeđenja oko 6,7 miliona funti (8,8 miliona dolara) u vidu ucene da bi ćutali o aferi koju je imala sa jednim od njih.

Detalji afere koji su se mogli čuti tokom suđenja uključuju i navode princeze da je u to vreme primila preteći telefonski poziv od šeika Muhameda u vezi sa tim, zbog čega se osećala "prestrašeno".

Nagodba o razvodu označava završnu fazu u višegodišnjoj bici između otuđenih supružnika, tokom koje je visoki sud Velike Britanije utvrdio da je šeik Muhamed iskoristio svoje „ogromno bogatstvo, političku moć i međunarodni uticaj“ u pokušaju da maltretira i ućutka 47-godišnju princezu.

Podsetimo, princeza Haja je 2019. pobegla u London i pokrenula brakorazvodnu parnicu, a nakon mukotrpne borbe na sudu uspela je da dobije starateljstvo nad dvoje dece koje ima sa šeikom.

Kurir.rs / CNN, Foto: Profimedia / David Davies

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track