OBEŠENA TRUDNICA, RASKOMADANA STUDENTKINJA, 100 ŽRTAVA SILOVANJA DNEVNO U senci omikrona u JAR-u buja epidemija nasilja!
Foto: Shutterstock

zastrašujuća statistika

OBEŠENA TRUDNICA, RASKOMADANA STUDENTKINJA, 100 ŽRTAVA SILOVANJA DNEVNO U senci omikrona u JAR-u buja epidemija nasilja!

Planeta -

Južnoafrička Republika otkrila je zastrašujuće brojke koje govore o stepenu porasta nasilja nad ženama i decom u senci pandemije koronavirusa.

Samo od jula do septembra prijavljeno je 9.556 slučaja silovanja, a u proseku je to stotinak žena dnevno.

-Ova statistika je sramota, rekao je predsednik Kiril Ramafosa u novembru i dodao da se zemlja bori "sa sekundarnom pandemijom".

Pored toga, u Južnoafričkoj Republici (JAR) u proseku svaka tri sata jedna žena postaje žrtva nasilja. Niz gnusnih ubistava već duže vreme potresa tu zemlju, a ističu se slučajevi trudnice obešene na drvo u osmom mesecu trudnoće, kao i ubistvo studentkinje prava čije je telo ubica, nakon što ju je usmrtio, raskomadao, a neke delove tela je sakrio u kovčeg.

Treći slučaj koji se ističe je taj da je devojka prvo silovana, a zatim ubijena industrijskom vagom u kancelariji pošte.

-Ako se karakter nacije može suditi prema načinu na koji brine o svojim ženama i deci, onda imamo očajno lošu ocenu, rekao je predsednik te zemlje.

Jedan od problema sa kojima se susreću žene žrtve zlostavljanja u JAR-u je da često nakon što prijave nasilje, nemaju kuda da odu, a njihovi zlostavljači im se zbog prijave osvećuju novim nasiljem.

U celoj državi postoji tek 100-ak skloništa za žene, što je za zemlju od gotovo 60 miliona ljudi iznimno malen broj.

-Otkako smo otvorili vrata 1994. godine, nije bilo dana da kroz njih nije ušla nova žrtva nasilja, rekla je upravnica skloništa u Johanesburgu Gladis Madintsi. Ona je rekla i kako je "umesto pada, došlo do porasta broja zlostavljanja".

U skloništu "Dom svete Ane" u Kejptaunu ističu kako je do novog rasta brojki došlo tokom pandemije.

Ograničenja kretanja, rad od kuće, porast nezaposlenosti i drugi faktori uticali su na to da se nasilje nad ženama pojačalo. Muškarci frustracije zbog gubitka posla i manjka prihoda često iskaljuju na ženama i deci, kažu u skloništu.

'Potraži pomoć dok još dišeš'

Iako je parlament doneo odluke o pooštravanju tri zakona vezana za nasilje temeljeno na polu, mnogi advokati i pravni stručnjaci tvrde da se time neće dotaći srž problema.

-Muškarci u Južnoafričkoj Republici često odrastaju bez očeva, a često su i sami žrtve nasilja kakvo kasnije sprovode, rekao je osnivač neprofitne organizacije ''Father A Nation'' Kreg Vilkinson.

-Nikakav zakon ne može da izleči slomljene i emocionalno ranjene muškarce. Moramo ih naučiti kako da se služe svojom snagom, ponovno ih vaspitati, objasnio je on.

Istovremeno, skloništa su prepuna zlostavljanih žena koje su uspele da pobegnu od svojih zlostavljača.

Jedna je od njih 29-godišnja Džeklin, koja je svedočila o svom mučnom iskustvu.

-Odvezao me na plažu i rekao da će me ubiti. Rekao je da njega niko neće ostaviti, a da mene na tom mestu niko neće tražiti, zbog čega ga je i odabrao, rekla je.

Njena trenutna cimerka natali imala je samo jednu poruku za sve u istoj situaciji.

-Potraži pomoć dok je još rano. Potraži pomoć dok si još živa, dok još dišeš, poručila je ona.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track