AMERIČKA VOJSKA NA PRAGU PRELOMNOG OTKRIĆA: Naša vakcina je efikasna i protiv omikrona i protiv SARS-a
Foto: Robert Daly / Caia Image / Profimedia

pandemija

AMERIČKA VOJSKA NA PRAGU PRELOMNOG OTKRIĆA: Naša vakcina je efikasna i protiv omikrona i protiv SARS-a

Planeta -


U narednih nekoliko nedelja, naučnici sa vojnog Instituta za istraživanje Volter Rid očekuju da će objaviti da su razvili vakcinu koja je efikasna protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti, uključujući i omikron, ali i protiv ranijih virusa SARS-a koji su ubili milione.

Ovo dostignuče je rezultat gotovo dvogodišnjeg rada. Vojna laboratorija je primila prvu DNK sekvencu koronavirusa koji izaziva kovid-19 početkom 2020. godine.

U ranoj fazi pandemije odeljenje za zarazne bolesti Instituta Volter Rid odlučio je da se fokusira na izradu cepiva koje bi delovalo ne samo protiv postojećeg soja, već i svih njegovih potencijalnih varijanti, piše Difens 1.

Ranije ove godine je sa pozitivnim rezultatima završilo ispitivanje vakcine "Spike Ferritin Nanoparticle" (SpFN) na životinjama. Prva faza ispitivanja na ljudima, koja je testirala vakcinu protiv omikrona i drugih varijanti, završena je ovog meseca takođe sa dobrim rezultatima koji su sada na konačnoj reviziji, rekao je šef odeljenja dr Kejvon Moddžarad.

Za razliku od ostalih vakcina, SpFN koristi protein u obliku fudbalske lopte sa 24 različita "lica" što omogućava naučnicima da "pričvrste" šiljke različitih sojeva na različita lica proteina.

- Vrlo smo uzbuđeni što smo došli do ove tačke istraživanja, rekao je Moddžarad.

Ispitivanja vakcina na ljudima trajala su duže nego što se očekivalo, rekao je, jer je laboratorija morala da testira vakcinu na subjektima koji nisu bili cepljeni niti su prethodno bili zaraženi kovidom.

Povećanje stope vakcinacije i brzo širenje delta i omikron varijanti otežali su istraživanje.

- S omikronom više ne postoji način da pobegnete od ovog virusa. Nećete moći da izbegnete zaražavanje. Zbog toga mislim da će uskoro ili ceo svet biti vakcinisan ili će svi biti zaraženi, poručuje Moddžarad.

Sledeći korak je videti kako nova vakcina deluje kod ljudi koji su prethodno bili vakcinisani ili su preležali virus.

- Moramo ga proceniti u stvarnom okruženju i pokušati da razumemo kako vakcina deluje kod mnogo većeg broja osoba koje su već u početku vakcinisane nečim drugim... ili su već bile bolesne, rekao je Moddžarad.

On je dodao da će nova vakcina i dalje morati da prođe fazu 2 i 3 ispitivanja.

- Odlučili smo da igramo igru na duge staze, a ne samo da se fokusiramo na izvornu pojavu koronavirusa. Bilo nam je jasno da će virus mutirati i da će se pojaviti nove varijante. Naša platforma će omogućiti ljudima da to dočekaju spremni, rekao je Moddžarad.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track