UKRAJINA SE ŽALILA EVROPSKOJ UNIJI NA GASPROM: Oni stvaraju VEŠTAČKU NESTAŠICU gasa u Evropi! Došlo do istorijskog skoka cena
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

energetski rat

UKRAJINA SE ŽALILA EVROPSKOJ UNIJI NA GASPROM: Oni stvaraju VEŠTAČKU NESTAŠICU gasa u Evropi! Došlo do istorijskog skoka cena

Planeta -

Ukrajina je objavila danas da se žalila Evropskoj komisiji protiv Gasproma, optužujući rusku gasnu kompaniju da stvara "veštačku nestašicu gasa" u Evropi koja je dovela do istorijskog skoka cena.

"Delovanje Gasproma je antikonkurentsko i izazvalo je znatne negativne posledice za evropske potrošače", rekao je u saopštenju Juri Vitrenko, generalni direktor ukrajinskog javnog preduzeća Naftogas.

Prema Naftogasu ruski Gasprom je naglo smanjio prodaju svog gasa na evropskom tržištu i istovremeno blokirao isporuke drugih ruskih grupa i tranzit gasa iz centralne Azije za Evropu preko Rusije, čime direktno krši evropske antimonopolske propise.

"To je ključni razlog za krizu i za rekordni skok cena u Evropi", rekao je Vitrenko, u trenutku kada je cena gasa juče dostigla novi rekord.

Ukrajinska gasna kompanija smatra da Gasprom pokušava da "stvori veštačku nestačicu gasa" s ciljem da izvrši pritisak na EU da bi dobila odobrenje za brzo puštanje u rad svog spornog gasovoda Severni tok dva.

Rusija je ove godine završila izgradnju tog gasovoda dugog 1.200 kilometra koji treba da poveže Rusiju sa severoistokom Nemačke zaobilazeći Ukrajinu.

Medjutim dobijanje licence za upotrebu u Berlinu, poslednje etape za njegovo puštanje u rad se ne očekuje pre sredine 2022. godine.

Nova nemačka vlada nedavno je upozorila Moskvu da bi moglo biti naredjeno i zaustavljanje tog projekta u slučaju nove ruske vojne eskalacije u Ukrajini.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track