ISKORISTILI SU DECU U KRVAVOM POHODU NA ZLATO: Ovo je bio jedan od najvećih masakara u istoriji Burkine Faso VIDEO
Foto: Wamodo / Alamy / Alamy / Profimedia

tuga

ISKORISTILI SU DECU U KRVAVOM POHODU NA ZLATO: Ovo je bio jedan od najvećih masakara u istoriji Burkine Faso VIDEO

Planeta -

Muškarci su upucani dok su spavali napolju, nakon što su dane provodili pod zemljom, gušeći se u sahelskoj prašini, kopajući i tražeći zlato

Ubila su ih deca, neka do 12 godina - i muškarci koji su stigli na desetinama motocikala, a na ubilačku kampanju podsticale su ih žene koje su dobro poznavale selo, tvrde svedoci, piše CNN.

Lokalne milicije više nema. Vojska je pritekla u pomoć nekoliko sati ujutru, ali je onda otišla pre sumraka i pustila napadače da se vrate sledeće noći da spale selo i najverovatnije ukradu zlato. Na kraju je, prema lokalnoj policiji i drugim zvaničnicima, ubijeno između 170 i 200 ljudi, a ostaje nejasno ko su ubice.

Masakr u Solhanu, Burkina Faso u zapadnoj Africi, dogodio se tokom dve noći užasne brutalnosti u junu 2021. Ubistva su ubrzo nestala sa međunarodnih naslova, apsorbovana u ritmove upornog nasilja u regionu Sahela, sušnom regionu Sahare i afrička savana pogođena klimatskim vanrednim stanjem.

U udaljenim sahelskim zajednicama bez vladavine zakona, džihadisti sve više preuzimaju vlast. Ipak, jedan verovatni krivac za incident, lokalni ogranak JNIM Al Kaide, osudio je brutalnost napada. A drugi glavni osumnjičeni za napad, ISIS, odlučio je da okrivi Al Kaidu, navode novine koje se odnose na ISIS.

Desetine CNN intervjua sa preživelima iz Burkine Faso, lokalnim svedocima i zvaničnicima predstavljaju najpotpuniju i najuznemirujuću priču do sada o 48-satnom divljanju i raciji, delom od strane dece, koju vojska Burkine Faso (obučena od strane SAD) nije mogla da zaustavi .

Ipak, mali broj zvaničnika ili svedoka se slaže oko koherentnog i doslednog motiva za napad. Da li su deca kao napadači poslata po Solhanovo zlato za svoje islamističke gospodare? Da li su ubistva bila kazna koju su džihadisti naredili protiv seljana lojalnih vladama?

Priča o Solhanu je značajan trag u patini brutalnosti koja se širi Sahelom. Intervencija – a sada i tekuće povlačenje – francuske vojske, dolazak snaga Evropske unije i kontinuirana podrška Pentagona znači da su milijarde potrošene pokušavajući da ojačaju lokalne snage bezbednosti. Međutim, nasilje je naglo poraslo, posebno u Burkini Faso poslednjih godina.

Kriza u nekim od najsiromašnijih zemalja podsaharske Afrike predstavlja neposrednu pretnju evropskoj bezbednosti, a time i Sjedinjenim Državama, kažu analitičari, jer pruža bezbedno i prostrano tlo za terorističke mreže. Američki zvaničnici opisali su „divlju vatru terorizma“ u Sahelu, sa Al Kaidom i ISIS „u maršu“ u zapadnoj Africi, sa ciljem „izgradnje novog kalifata“.

Ilegalno zlato se pojavilo kao ključni izvor finansiranja za džihadističke grupe, koje su zaplenile takozvane „neformalne rudnike“ - male rudarske lokacije koje se u velikoj meri oslanjaju na ručni rad i osnovnu tehnologiju za vađenje plemenitih metala i minerala - u Burkini Faso, Mali i Niger od 2016, prema izveštaju Krizne grupe za 2019

Bachir Ismael Ouedraogo, ministar energetike i rudarstva Burkine Faso, rekao je za CNN da zemlja gubi 20 tona zlata kroz neformalnu eksploataciju i izvoz svake godine, u vrijednosti od oko milijardu dolara na otvorenom tržištu. Uedraogo to opisuje kao „ratnu ekonomiju“, sistem koji koristi dobro koordinisane rute preko afričkog kontinenta. „Zlato koje na kraju kupite finansira terorizam i utiče na naše porodice“, dodao je on.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track