ERBASOVA ZVER H-150M KREĆE U SERIJSKU PROIZVODNJU Francuska vojska sa GEPARDOM menja čak 5 tipova helikoptera! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

totalna digitalizacija

ERBASOVA ZVER H-150M KREĆE U SERIJSKU PROIZVODNJU Francuska vojska sa GEPARDOM menja čak 5 tipova helikoptera! VIDEO

Planeta -

Florens parli francuska ministarka odbrane sa puno "gaslkog" ponosa saopštila je da je Armija Francuske dobila poptuno novi helikopter H-160M "Gepard", koji proizvodi Evropski koncern Erbas, a koji će zameniti čak pet različitih helikoptera koje u svom naoružanju ima kopnena vojska, ratna mornarica i vazduhoplovstvo.

Novi helikopter po oznakom H-160M koji je poznat i kao "Gepard" posle višegodišnjeg projektovanja i ispitivanja ulazi u serijsku proizvodnju. Francuzi planiraju da svoju vojsku proizvedu 169 helikoptera.

Kako je navedeno, Gepard je finalni produkt desetogodišnje saradnje francuske DGA i oružanih snaga. Kako kompanija Erbas naovodi H-160M je helikopter koji je prilagođen za moderni rat, zvahvaljujući odličnim manevarskim sposobnostima, malom akustičkom odrazu i potpuno integrisanom sistemu elektornike.

H-160M je izveden je iz sertifikovanog H160.koji već koristi francuska policija i Žandarmerija. H-160M je isključivo vojna verzija helikoptera modularne konstrukcije koja je sposobna da obavlja različite misije od prebacivanja komandosa i njihove inflintracije u dubinu protivničke teritorije , do pružanja vatrene podrške, presretačkih zadataka i protivbrodske borbe. Helikopter je napravljen da zadovolji potrebe kako kopnene vojske, tako i moranrice i vazduhoplovstva

Ispitivanja sprovedena u marokanskoj pustinji u julu 2021. pokazala su efikasnost sistema filtracije usisne barijere H160 u zaštiti motora Safran Arrano od gutanja peska. Testovi u pustinji su takođe demonstrirali efikasnost automatskog sistema kontrole leta tokom operacija poletanja i sletanja uz ograničenu vidljivost zbog oblaka peska. H160M će biti spreman za rad u najtežim uslovima.

Francuska naručuje H160M za svoj program Joint Light Helicopter. Ugovor uključuje razvoj nekoliko prototipova i isporuku prve serije od 30 letelica (21 za vojsku, 8 za mornaricu i jedan za vazduhoplovstvo

Vojna verzija H160 će biti diskretnija od prethodnih helikoptera sa smanjenim akustičnim odrazom. H160M će biti opremljen oružnim sistemom HForce kompanije Airbus Helicopters, elektrooptičkim sistemom Safran Euroflir 410, paketom avionike u kokpitu Thales FlitKs i radarom AirMaster C. Piloti će moći da koriste Thales kacigu koja na sebi ima montiran nišan i ekran. Gepard će takođe imati paket za samozaštitu, satelitski komunikacioni sistem i taktički sistem za prenos podataka. Paket oružja će uključivati protivbrodsku raketu MBDA ANL.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track