ASANŽ PODNEO ŽALBU NA PRESUDU O IZRUČENJU SAD: Odluka se očekuje krajem januara
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

osnivač vikiliksa

ASANŽ PODNEO ŽALBU NA PRESUDU O IZRUČENJU SAD: Odluka se očekuje krajem januara

Planeta -

Pravni tim Džulijana Asanža podneo je zahtev za žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na raniju presudu nižeg suda prema kojoj može biti izručen Sjedinjenim Državama

Američke vlasti optužuju Asanža (50) po 18 tačaka zbog objavljivanja ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša. SAD tvrdi da je osnivač Vikiliksa na taj način doveo živote mnogih u opasnost.

Asanž je od 10. decembra korak bliže izručenju Americi, pošto je Viši sud u Londonu poništio prethodnu odluku nižeg suda iz januara, a nakon što je Vašington uložio žalbu.

Sud je rekao da je zadovoljan uveravanjima koje su SAD dale u vezi sa uslovima Asanžovog pritvora, uključujući obećanje da ga neće držati u takozvanom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem ADX u Koloradu i da bi mogao da bude prebačen u Australiju da izdržava kaznu ako bude osuđen.

Vrhovni sud je poslednji žalbeni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

Asanžova verenica, Stela Moris, rekla je da je presuda Višeg suda pokrenula tri pravna pitanja od opšteg javnog značaja koja utiču na proceduralne garancije i zaštitu ljudskih prava u širokom spektru drugih vrsta predmeta.

"Prema engleskom zakonu, da bi žalba uopšte imala šansu da stigne do Vrhovnog suda, prvo iste sudije Višeg suda koje su naredile ekstradiciju Džulijana Asanža moraju da potvrde da je bar jedan od žalbenih osnova Vrhovnog suda pravno pitanje od opšteg javnog značaja“, navodi se u saopštenju.

Ona je rekla da sudije Višeg suda sada razmatraju zahtev za odobrenje žalbe.

Odluka se ne očekuje pre treće nedelje januara.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track