PREMINUO DEZMOND TUTU: Južnoafrički nadbiskup i nobelovac bio je jedan od ključnih aktera u slomu aparthejda
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

imao 90 godina

PREMINUO DEZMOND TUTU: Južnoafrički nadbiskup i nobelovac bio je jedan od ključnih aktera u slomu aparthejda

Planeta -

Preminuo južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je bio jedan od ključnih aktera u okončanju aparthejda u Južnoj Africi.

Smrt 90-godišnjeg nadbiskupa potvrdio je predsednik JAR-a Siril Ramaposa.

- Ovo je još jedno teško poglavlje u kojem se naša nacija oprašta od generacije istaknutih Južnoafrikanaca koji su nas zadužili i oslobodili Južnu Afriku, naveo je Ramaposa.

Dezmond Mpilo Tutu rođen je 7. oktobra 1931. godine u Klerksdorpu, a za anglikanskog sveštenika je zaređen 1961. godine.

Nakon školovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kao sveštenik i biskup službovao je u JAR-u i Lesotu da bi krajem 1970ih postao glavni sekretar Južnoafričkog saveta crkava.

Nobelova nagrada mu je dodeljena 1984. godine zbog suprotstavljanja aprthejdu, a godinu dana posle toga imenovan je za biskupa Johanesburga.

Na tom mestu je proveo oko godinu dana da bi potom postao nadbiskup Kejp Tauna. Tu je dužnost kao prvi Afrikanac obavljao sve do 1996. godine.

Nakon sloma aparthejda vodio je Poverenstvo za istinu i pomirenje koje je osnovano 1995. s ciljem ispitivanja kršenja ljudskih prava u razdoblju belačke institucionalne dominacije u Južnoj Africi.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track