FRANCUSKA ZATVARA PROBLEMATIČNU DŽAMIJU: Imam skoro prešao na islam, pa krenuo u radikalne propovedi VIDEO
ilustracija, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

jasno

FRANCUSKA ZATVARA PROBLEMATIČNU DŽAMIJU: Imam skoro prešao na islam, pa krenuo u radikalne propovedi VIDEO

Planeta -

Džamija u Boveu, gradu od 50.000 ljudi, oko 100 kilometara severno od Pariza, ostaće zatvorena šest meseci, saopštila je prefektura regiona Oaz gde se Bove nalazi.

Rečeno je da tamošnje propovedi podstiču mržnju, nasilje i „brane džihad“.

Taj potez usledio je dve nedelje nakon što je ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao da je pokrenuo proceduru za zatvaranje sajta jer tamošnji imam „u svojim propovedima cilja na hrišćane, homoseksualce i Jevreje“. To je, rekao je ministar, "neprihvatljivo".

Lokalne vlasti su bile zakonski obavezne da pokrenu desetodnevni period prikupljanja informacija pre nego što preduzmu akciju, ali su u utorak za AFP rekli da će džamija sada biti zatvorena u roku od dva dana.

Lokalni dnevnik Kurijer Pikar izvestio je ovog meseca da je imam džamije nedavno prešao na islam.

Advokat udruženja koje upravlja džamijom rekao je AFP-u da je ono podnelo zabranu za poništavanje zabrane.

Advokat Samim Bolaki rekao je da će sudsko saslušanje o žalbi biti održano u roku od 48 sati.

Vlasti su saopštile da je imam, za koga udruženje tvrdi da je samo povremeno propovedao i da je sada suspendovan, u stvari redovno prisutan u džamiji, navodi AFP u zvaničnom dokumentu u kojem se navode razlozi za zatvaranje.

U njemu se navodi da je imam nazvao džihad, izraz za rat protiv neprijatelja islama, "dužnošću" i veličao svoje borce kao "heroje" koji su štitili islam od zapadnog uticaja.

On je takođe označio nemuslimane kao „neprijatelje“, navodi se.

„Teroristička pretnja ostaje na veoma visokom nivou“, a zatvaranje je imalo „cilj da se preduprede počinjeni teroristički akti“, navodi se u dokumentu.

Francuska vlada je ranije ove godine najavila da će pojačati provere bogomolja i udruženja za koja se sumnja da šire radikalnu islamsku propagandu.

Obuka je usledila nakon ubistva učitelja Semjuela Petija u oktobru 2020. koji je bio meta nakon onlajn kampanje protiv njega zbog prikazivanja kontroverznih karikatura proroka Muhameda koje je objavio satirični časopis Charlie Hebdo tokom časa građanskog vaspitanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ovog meseca da je oko 100 džamija i muslimanskih molitvenih sala od ukupnog broja od više od 2.600 u Francuskoj istraženo poslednjih meseci zbog sumnje da šire "separatističku" ideologiju.

Šest lokacija je ispitano u cilju njihovog zatvaranja na osnovu francuskih zakona protiv ekstremizma i islamističkog separatizma, navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/France24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track