AUSTRALIJANAC MOŽE DA ODE IZ IZRAELA TEK ZA 8.000 GODINA Druga opcija je da uplati 1,8 miliona funti alimentacije za svoje 2 dece!
Foto: Shutterstock

zakon je zakon

AUSTRALIJANAC MOŽE DA ODE IZ IZRAELA TEK ZA 8.000 GODINA Druga opcija je da uplati 1,8 miliona funti alimentacije za svoje 2 dece!

Planeta -

Državljanin Australije koji živi u Izraelu rekao je da podleže zabrani putovanja na 8.000 godina osim ako ne plati preostalih 1,8 miliona funti alimentacije.

Noamu Hupertu, 44-godišnjem analitičkom hemičaru koji radi za farmaceutsku kompaniju, nije dozvoljeno da napusti Izrael do 31. decembra 9999. godine zbog naredbe o „ostanku izlaska“ iz 2013. godine nakon što je njegov bivši supruga, prema news.com.au.

Sud je presudio da Hupert mora da plaća 5.000 šekela (1.200 funti) mesečno za svako od svoje dvoje dece dok ne napune 18 godina. Nije bilo odmah jasno da li je Hupert do sada izvršio bilo kakvu isplatu ili mora da plati ceo iznos unapred nalog za ukidanje naloga za zadržavanje izlaza. Čini se da je 9999. godina proizvoljno postavljena jer je to bio najviši mogući datum koji je dozvoljavao onlajn sistem. Gardijan je kontaktirao Huperta za više informacija.

Hupertova bivša supruga, državljanka Izraela, vratila se u zemlju 2011. godine, kada su njihova deca imala tri meseca i pet godina. Usledio je 2012. i kaže da nije mogao da ode iz bilo kog razloga – uključujući posao – u osam godina od sudske presude.

„Od 2013. zaključan sam u Izraelu“, rekao je Hupert za nevs.com.au, dodajući da je on jedan od mnogih stranih državljana koje „progoni izraelski 'pravosudni' sistem samo zato što su bili u braku sa Izraelkama” i da je on govoreći „da bi pomogli drugima koji bi mogli doživeti ovo iskustvo bukvalno opasno po život“.

Izraelski porodični zakon je često kritikovan zbog diskriminacije žena. Ministarstvo finansija je 2018. godine utvrdilo da je 43 odsto razvedenih očeva odbilo da plati bilo kakvu alimentaciju svom bivšem supružniku, a samohrane majke koje se oslanjaju na sredstva od države jer očevi njihove dece ne plaćaju su pogođene smanjenjem finansiranja. leto zahvaljujući sporovima oko budžeta.

Presudom Vrhovnog suda iz 2017., međutim, odlučeno je da očevi više ne bi trebalo da budu isključivo odgovorni za alimentaciju, posebno u slučajevima kada njihove bivše žene zarađuju više novca od njih.

„Istini za volju, srž porodičnog prava u Izraelu – zakone o braku i razvodu – karakteriše nedostatak jednakosti između muškaraca i žena“, rekao je tada sudija Noam Solberg. „Uprkos tome, ne postoji opravdanje za neravnopravnu podelu isplata za izdržavanje dece.

U svojim savetima za putovanja za Izrael, američki Stejt department uključuje upozorenje građanima da izraelski građanski i verski sudovi „aktivno primenjuju svoja ovlašćenja da zabrane određenim pojedincima, uključujući nerezidente, da napuste zemlju dok dugovi ili drugi pravni zahtevi protiv njih ne budu rešeno”.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track